Hai Bukit Terisek – Ini Kisah Aku

Assalamualaikum

Ok, ini cerita tahun lepas, aku naik Bukit Terisek ni sebelum naik Pine Tree Hill sebenarnya.. Aku naik pada 21 Ogos 2016.. Kan aku nak cerita semua yang jadi tahun lepas walaupun dah basi dan ada yang dah tak ingat sangat.. Post ini juga adalah untuk memberi sokongan terhadap tahun melawat Pahang 2017.. #visitpahang2017  gitewww..

Bukit Terisek ni terletak dalam Taman Negara Kuala Tahan, agak jauh dengan tempat aku sebenarnya.. Lebih kurang 150 kilometer dari Kuala Lipis.. Jauh kan.. Tapi tak apa lah, layankan saja lah…

Aku pergi berdua je dengan Ayu, kami join event geng NHC (Northern Hikers Community) yang diorang open trip dekat group HACAM (Hiking and Camping Around Malaysia) dekat Facebook. Sebab rasa memang dah lama tak pergi Taman Negara.. Last aku pergi dulu masa form 3 kot camping dengan geng Persatuan Silat Sendeng (ye sis dulu budak-budak silat, jangan sampai sis bukak bunga) hahaha..

Dah sampai!

Dah sampai!

Tak ingat pulak pukul berapa aku ngan Ayu gerak.. Kan dah cakap ni cerita tahun lepas, memang tak ingat lah.. Yang pasti kitorang sampai on time sebelum waktu yang ditetapkan.. Sempat beli nasi lauk ayam masak kicap lagi tu untuk makan kat puncak nanti… Lepas tu, jumpa lah kami dengan organizer hiking kali ni.. Muner nama die, first time lah jumpe ni.. (hiking memang boleh dapat ramai kawan kan).

Jeti ke seberang.. Biasa kalau banjir, sini dulu tenggelam

Jeti ke seberang.. Biasa kalau banjir, sini dulu tenggelam

Dah cukup semua peserta sampai seramai 10 orang, bergerak lah kami ke Sungai.. Oh ya, nak masuk Taman Negara melalui Kuala Tahan ni kena naik bot untuk ke seberang sungai ya.. Bayaran hanya lah RM1.00 untuk dua hala, pergi dan balik… Sampai ke seberang, tunggu Muner buat permit dulu, kitorang bergambar sakan lah kejap kat situ. Bukan selalu dapat ke sini kan…

Naik bot wehh

Naik bot wehh

Partner in Crime!! Ayu, masih single. Ehh.. haha

Partner in Crime!! Ayu, masih single. Ehh.. haha

Park Centre

Park Centre

Settle semua, stretching sikit-sikit, jom naik Bukit Terisek.. Kemain semangat awal-awal tu lalu laluan yang disediakan.. Teduh je bawah pokok-pokok besar.. Makin lama makin banyak tangga.. TANGGA oii…. Bapak lah tinggi.. Sakit lutut aku yang dah memang sakit tu.. Tak habis-habis tangga, semput kot… Serius aku tak tipu.. haha

Kami semput naik tangga..

Kami semput naik tangga..

Penat naik tangga ke kak? haha

Penat naik tangga ke kak? haha

bukit terisek

Sis semput oii

Menghilangkan penat masing-masing setelah naik TANGGA!!

Menghilangkan penat masing-masing setelah naik TANGGA!!

Setelah melalui BANYAKK tangga, sampai lah kami ke view point pertama.. Kat point ni je kot yang nampak view luas sikit… Bergambar kejap banyak-banyak kat sini.. Wajib bergambar ye, tiap kali hiking untuk tunjuk bukti kat anak cucu nanti..

First view point

First view point

Kami semua baru kenal.. yeahh

Kami semua baru kenal.. yeahh

Dah settle kat situ, kami teruskan perjalanan.. Kali ni melalui laluan trekking.. Laluan macam ni baru lah best kan.. Laluan yang jelas sebab memang ramai yang naik sini terutamanya pelancong luar.. Dan sampai lah kami kat puncak, tak jauh pun dari point tadi, setengah jam kot.. Total masa sampai puncak ni dalam 1.30minit je.. Sesuai lah untuk beginner, untuk training pun sesuai ni sebab banyak tangga.. View kat puncak ni nampak sikit je..

Peak view.. Bersepah Mat Saleh.. Haha

Peak view.. Bersepah Mat Saleh.. Haha

Kami 10 orang bersjaya sampai puncak

Kami 10 orang berjaya sampai puncak

Geng baru kenal

Geng baru kenal. Dan terus jadi kawan.. 😉

Menikmati lunch kami di puncak kejayaan.. Kemain minyak kau kann...

Menikmati lunch kami di puncak kejayaan.. Kemain minyak kau kann…

bukit terisek taman negara

Bukit Terisek.. Done!!

Sampai puncak, ambil gambar kejayaan kejap.. Bawa trade mark member yang jauh lagi sorang tuh.. Lepas tu makan nasi lauk ayam kicap yang di tapau tadi.. Sedap jugak lah bila makan masa lapar kan.. huhu.. Dah siap semua, bergambar sepuas hati, kami pun bergerak turun.. Turun lalu trek lain (yang ni aku suka).. Turun agak laju sebab trek menurun je.. Best sambil layan pokok-pokok besar dan bunga-bunga hutan. Teduh je trek ni.. Maklumlah Taman Negara kan, masih terpelihara.. Tengok beberapa gambar tumbuhan yang sempat aku snap.

Cantik betul pokok2 besar taman negara ni

Cantik betul pokok2 besar taman negara ni

Flora

Orang Pahang panggil ni Kulat..

Buah apa entah ni

Buah apa entah ni

Kulat!

Kulat!

Macam buah rambai kan? tak tahu lah boleh makan ke tak ni

Macam buah rambai kan? tak tahu lah boleh makan ke tak ni

Sis tumpang tidur kat pokok ni jap

Sis tumpang tidur kat pokok ni jap

Sesi memanjat dari Ayu dan Muner

Sesi memanjat dari Ayu dan Muner

Aku dan alam berpisah tiada.. Gitewww

Aku dan alam berpisah tiada.. Gitewww

Dan akhirnya kami sampai tempat yang di tunggu-tunggu.. SUNGAI!!.. Air sejuk, ikan banyak.. Boleh celup kaki sambil layan ikan-ikan urut kaki.. Kebetulan ada bawak roti, apa lagi bagi ikan makan lah.. Teruja jap tengok ikan tu duk berebut-rebut makanan.. Lama jugak kitorang lepak kat sini, sambil tengok bot-bot bawak pelancong lalu sekali-sekala.. Siapa nak mandi kat sini pun boleh, ada jugak lah geng yang mandi-manda join Mat Saleh duk berenang-renang tuh.. Aku tak mandi sebab tak ada bawak baju lebih.. huhu.

Nasik malukut.. sayur keladi.. untuk ibuku si ikan kaloi... Ehh. Ternyanyi pulak.. haha

Nasik malukut.. sayur keladi.. untuk ibuku si ikan kaloi… Ehh. Ternyanyi pulak.. haha

Lubuk Simpon namanya tempat ni.. Btw Simpon tu menatang ape wei??

Lubuk Simpon namanya tempat ni.. Btw Simpon tu menatang ape wei??

Sejuk oiii

Sejuk oiii

Bot melintas

Bot melintas

Dah puas lepak situ, kami bergerak lah untuk pulang, ambik gambar kat signage besar Taman Negara tuh dulu ramai-ramai sementara tunggu bot datang ambik.. Dah naik bot ke seberang, cari kedai makan untuk makan-makan dan sembang-sembang dulu.. Lepas tu kami pun bersurai…

Misi selesai.. Yeahh

Taman Negara.. Done!

Taman Negara.. Done!

Tunggu bot nak balik

Tunggu bot nak balik


 

Bagi aku,

  • Bukit Terisek ni biasa je, tak ada view sangat puncak dia (aku lebih suka puncak yang ada view wooww). Tapi yang best adalah bila boleh lepak-lepak kat sungai sambil layan view dan anak-anak ikan main kat kaki.. Boleh je bawa budak-budak kecik hiking kat sini sebab trek yang senang dan jelas.. Jangan lupa bawa baju lebih untuk mandi-manda, air yang bersih dan sejuk.. Kalau nak lagi best boleh naik Canopy Walkway (jambatan gantung). Tapi ada tambahan harga, aku tak ingat berapa ringgit, aku tak naik pun haritu. Tapi dulu aku pernah naik, memang best lah jambatan gantung tuh tinggi sangat dari pokok-pokok lain dan pembinaan dia tidak menggunakan paku..

Oklah itu sahaja dari aku.. Sekian

Posted in Jom Jalan2, Sukan Menjana Kecergasan Minda, hiburan tanpa sempadan, This is cool, hiking, adventure | Tagged , , , | Leave a comment

Bukit Taching – Ini kisah versi aku dan kawan-kawan

Assalamualaikum..

Masih lagi mengenai Bukit Taching, Benta, Kuala Lipis… Ini kisah versi aku.. Post ni lebih sempoi di samping banyak gambar kawan-kawan.. Diorang bising tak banyak gambar diorang.. Gambar aku pun berapa ketul je aku letak weii.. Hahaha.. Nak baca review aku yang serius sila tengok post di link ini.. Hai Bukit Taching, Kuala Lipis, Pahang. Dan post ini adalah SANGAT panjang ya. Harap korang rajin lah membaca bebelan aku ni.. haha

Oklah, sebelum cerita pasal aktiviti kami ke Bukit Taching, saja lah nak cerita apa yang berlaku sebelum tuh.. Oleh kerana pada hari Sabtu, 18/2/2017 tu berlangsungnya perlawanan Liga Super Pahang vs Pulau Pinang.. Aku dan Patie sempat ke Stadium Darul Makmur Kuantan. Untuk yang tak tahu pasal Geografi, Kuantan dan Kuala Lipis sangat jauh sebenarnya walaupun dalam satu negeri. Lebih kurang 260 kilometer iaitu lebih kurang 3 ke 4 jam waktu perjalanan.. Ke Kuala Lumpur baru 2 jam lebih ye.. Hahaha.. Jadi agak giler lah kami haritu, pukul 4 pagi hari Ahad baru sampai rumah lepas tengok bola.. Nasib baik menang besar, 6 – 1 oiiii..  Puas hati!!! Nah sis payung sikit gambar kat stadium..

Gambar mcm ni adalah wajib bila gi stadium..

Gambar mcm ni adalah wajib bila tiap kali gi stadium.. Dan diambil masa ramai belum masuk stadium.. Sebab tu stadium nampak kosong je ye..

6 - 1 weii.. Puas hati gi stadium jauh2..

6 – 1 weii.. Puas hati gi stadium dari jauh..

Sambung balik kisah Bukit Taching..

Kami bergerak dari rumah kira-kira pukul 7.00 pagi, aku tipu diorang cakap pukul 8.00 pagi dah nak kena ada kat sana.. Biasalah janji melayu, mesti delayed sejam.. So kena tipu sikit… TAPI!!! lambat jugakkkk.. Lain kali kena tipu lagi awal lah nampaknya.. hahaha.. Ada lah sorang budak tu lambat bangun, entah sempat mandi ke tak tu.. haha.. Aku gerak dulu dengan Ayu, Alan dan Azam.. Aku tumpang Ayu haritu, aku dengan Ayu ni jenis janji Mat Salleh.. Memang jenis on time lah.. Tak kisah walaupun kena gerak pukul 3.00 pagi pun, janji sampai tepat pada masa.. Sila contohi kami.. hahahha.. Aku sampai rumah 4.00 pagi weii, pukul 5.00 pagi baru boleh tido, 6.30 pagi dah bangun ok!!. (sambung tak puas hati).. Sorry kawan-kawan.. muahahaha . Kereta lagi satu, Patie, Liya, Nana, Kak Nina dan Watie..

Setelah perjalanan lebih kurang 1 jam, sampai lah kami di simpang masuk Bukit Taching tu lebih kurang pukul 8.30pagi.. Tengok ada beberapa kereta dah ada kat situ, betul lah kat sini kot.. Makan nasi lemak dulu, sapu-sapu cream kat kaki.. Cream apa aku pakai? Cream untuk mengelakkan kaki cramp, bagi musle relax sikit.. Cream tu macam kat bawah ni.. Tak beli pun, berlambak dapat free masa aku aktif marathon tahun lepas..  Tahun ni baru daftar 1 je event marathon, tu pun 5 kilometer je, tu pun sebab nak support event kawan-kawan.. haha.. Siapa berminat boleh daftar Raub Village Run 2017 .. Click kat link official facebook diorang ni untuk info lanjut.. Raub Village Run 2017.

Cream yang aku akan pakai bila hiking dan marathon.. Best..

Cream yang aku akan pakai bila hiking dan marathon.. Best..

Dah settle semua makan dan sebagainya, bergerak kami ke parking kaki Bukit Taching.. Jalan agak sempit, tp ok lah lagi.. Boleh kereta lalu, cuma jangan laju-laju sebab bengkang bengkok dan berbukit sikit.. Sampai kat parking, siap-siap pakai kasut semua, sedikit taklimat dari penganjur, senaman ringkas sikit, bacaan doa semoga dipermudahkan aktiviti kami pada hari tu..

Kasut memainkan peranan, teka mana kasut aku..

Kasut memainkan peranan, teka mana kasut aku..

Sebelum bermula, selfie dulu.. Selfie tu tak salah ye..

Sebelum bermula, selfie dulu.. Selfie tu tak salah ye..

Bergeraklah kami sebagai kumpulan pertama seramai 13 orang dibawa oleh 2 orang guide.. Awal-awal lagi dah jumpe bukit mencanak oiii.. Kat Pahang ni, nama je bukit.. Tapi tinggi boleh tahan.. Nah belanja gambar kawan-kawan tengah merangkak panjat bukit, ni baru permulaan ye, mohon tabah.. Hahaha..

Lalu ladang sawit sikitt

Lalu ladang sawit sikitt

Semput ke kak?? Tak pe, aku faham sebab aku pun semputtt.. haha

Semput ke kak?? Tak pe, aku faham sebab aku pun semputtt.. haha

Dan selepas kira-kira setengah jam, sampai lah checkpoint pertama.. Tunggu orang belakang dulu.. Masa ni dah ada orang kena gigit pacat… Nasib baik aku jenis tak takut dengan pacat.. Orang kampung kannn.. Tapi memang gile banyak pacat kat sini, tengok kat kaki, ada yang baru nak naik.. Tengok kat tepi nampak dia tengah mencari mangsa, kat sini je dekat 5 ekor kot aku nampak.. Nana yang geli dengan pacat awal-awal lagi dah kena gigi pacat, berdarah kaki wehh.. Nah tengok je lah gambar di checkpoint pertama dan kedua kat bawah ni..

Dah penat ke? baru checkpoint pertama ye..

Dah penat ke? baru checkpoint pertama ye..

Pantang nampak camera diorang nih, acah-acah candid leww tuuuu

Pantang nampak camera diorang nih, acah-acah candid leww tuuuu

Tengok ape tu Ayu? Ade jodoh ke atas pokok tu? haha

Tengok ape tu Ayu? Ade jodoh ke atas pokok tu? haha

Diteruskan ke checkpoint seterusnya, melalui kawasan yang bagi aku sangat cantik.. Pokok keladi yang banyak menghijau di lereng-lereng bukit yang berbatu tu.. Cukup memukau pandangan aku.. Aku kan pencinta alam.. Semua benda nampak indah di mata aku.. Berenti ambil gambar sekejap.. Ya, memang biasa ambik gambar banyak-banyak tak kira tempat kami ni sebenarnya.. Kenangan dengan kawan-kawan kan.. Suka hati lah nak selfie ke apa ke, bukan pakai henpon kau pun weiii.. Memory 64gb kot.. hahaha

Pokok-pokok keladi ni sangatlah besar.. Daun die boleh buat payung wehh

Pokok-pokok keladi ni sangatlah besar.. Daun die boleh buat payung wehh

Tak tahu kenapa aku suka tengok pokok hijau macam ni..

Tak tahu kenapa aku suka tengok pokok hijau macam ni..

Muka bahagia je masing-masing. Belum sampai separuh pun lagi perjalanan ni weii

Muka bahagia je masing-masing. Belum sampai separuh pun lagi perjalanan ni weii

Dah habis bergambar semua, bergerak ke lokasi seterusnya… Lokasi pokok ara yang besar, pokok ni bukan dalam laluan ke puncak.. Kena turun ke bawah sikit dari trek.. Tapi sangat cantik untuk bergambar, pokok berusia beratus tahun tu weii.. Wajib bergambar kat sini banyak-banyak.. Suka hati kitorang lah nak selfie ke, apa ke.. Nak memanjat ke, ini kenangan untuk anak cucu nanti.. Biar banyak gambar bukti gituu… Manalah tahu akan datang dah tak jumpa dah pokok macam ni.. Memang tujuan hiking untuk lebih menghargai alam sekitar ye, kalau setakat nak jalan je baik kau join marathon ke, trail run ke.. Dapat jugak medal dengan goodies bag lepas habis event.. Sis tau lah dulu sis selalu join marathon ngan trail run.. (maaf sis emosi sikit.. u know what i mean kan kawan-kawan.. haha). Nah belanja gambar kita yang banyak ni..

Panjat jangan tak panjat

Panjat jangan tak panjat

Lagi sorang, panjat lagiii

Lagi sorang, panjat lagiii

Liya! posing gaya apa ni? menurun nombor ke ape kat pokok tu? haha

Liya! posing gaya apa ni? menurun nombor ke ape kat pokok tu? haha

Kak Nina buat ape tu?? huhu

Kak Nina buat ape tu?? huhu

Haaa.. Ambik tempat masing-masing, besar lagi pokok ni..

Haaa.. Ambik tempat masing-masing, besar lagi pokok ni..

Macam-macam gaya deme ni bergambar ye.. Menyorok pun boleh..

Macam-macam gaya deme ni bergambar ye.. Menyorok pun boleh..

Semua tengah tunggu turn nak bergambar kat pokok tu

Semua tengah tunggu turn nak bergambar kat pokok tu.. Wati!! cepat turun..

Settle ambik gambar kat situ, teruskan perjalanan melalui akar pokok.. Yang ni kena panjat ok, jangan risau, ada tali disediakan.. Aku memang dari dulu suka memanjat.. Tahukah anda, aku dulu pernah pegang rekod wall climbing terpantas masa study dulu.. Kira lawan ngan siapa-siapa aku lah champion.. hahaha.. Nah tengok tempat kami panjat ni, memang best weiii… Tak tipu!!

Cantik kan akar-akar ni.. Best main panjat-panjat

Cantik kan akar-akar ni.. Best main panjat-panjat

Ayu yang sado.. Hebat memanjat jugak die ni..

Ayu yang sado.. Hebat memanjat jugak die ni..

Ye, aku lah tu yang tengah panjat tuh...

Ye, aku lah tu yang tengah panjat tuh…

Semput ke kak? haha

Semput ke kak? haha

Watie sedang gigih panjat..

Watie sedang gigih panjat.. Nampak tak, kitorang panjat akar semata-mata.. Hati-hati dengan akar yang dah mati ya..

Sikit lagi nak sampai atas nih

Sikit lagi nak sampai atas nih

Habis panjat tu, terus tegak je naik bukit sampai lah kat gua ni.. Diorang cakap dulu ada kambing kat area sini, kira kambing hutan lah.. Tak kan kambing bapak kau kan.. muahaha.. Kat checkpoint sini boleh nampak view sikit.. Tapi tetap cantik, nampak kawasan kampung, dan nampak jugak gua bama dari situ.. Saujana mata memandang.. Sejuk je mata tengok benda-benda hijau ni.. Terapi mata gituuu…

Panorama view dari gua kambing.

Panorama view dari gua kambing.

Azam dan Mr Guide.. Trek tegak ke gua kambing

Azam dan Mr Guide.. Trek tegak ke gua kambing

Gua kambing katanya ni. Kambingnya mana?

Gua kambing katanya ni. Kambingnya mana? #yicam

Wefie dari group kami

Wefie dari group kami

Dah habis tunggu kawan-kawan yang  semput naik bukit tu, dah settle bergambar.. Bergerak terus menuju ke checkpoint seterusnya. Pokok ara yang besar lagi, bezanya pokok ni berlubang di tengah, boleh lah masuk bawah pokok tu, aku haritu tak masuk pun.. Panjat pokok je untuk bergambar, aku kan lebih suka memanjat.. Diorang ni pulak kemain semnagat panjat sambil bawak mafla tu, meraikan kemenangan Pahang malam tuh lah katanye.. Dah bosan ambil gambar semua, ingat dah boleh gerak.. Tapi.. kena menunggu orang lah pulak.. Perut dah lapar weiiii..

Sibuk je dua-dua nak memanjat.. haha

Sibuk je dua-dua nak memanjat.. haha

Semangat je dengan mafla pahang ni kan.. Yang belakang gigih panjat.. haha

Semangat je dengan mafla pahang ni kan.. Yang belakang gigih panjat.. haha

Muat-muat je aku duduk celah pokok ni..

Muat-muat je aku duduk celah pokok ni..

Ehhh. Ayu pun muat lah.. haha

Ehhh. Ayu pun muat lah.. Oit jangan tido.. Bangun-bangun!! haha

Kami yang sedang menunggu dengan sabar

Kami yang sedang menunggu dengan sabar

Seterusnya gerak ke puncak (puncak buat masa ni, belum habis explore lagi bukit ni) katanya dah nak sampai.. Aku jalan dulu, melalui kawasan banyak pokok buluh yang merimbun, berenti kejap sebab tak nampak kawan-kawan kat belakang, tunggu punya tunggu, tak sampai-sampai.. Rupanya ada orang kaki cramp.. Takpe-takpe lain kali kita gi joging dulu sebelum hiking mana-mana ye.. Dan akhirnya sampailah kami ke puncak tersebut.. Kami group pertama yang sampai.. Cepat-cepat buka dapur, letak mestin, masak air, buat air teh o panas, masak maggi campur telur dan makan.. Lapar weii…. Sibuk duk tanya macam mana aku bawak telur tak pecah pun.. haha.. Masa ni dah pukul 1.00 tengah hari kot.. Time makan tengah hari aku pukul 12.00 weii, meronta-ronta dah baby dalam perut aku ni.. (baby cacing) haha.. Group lain sampai, ajak lah join makan sekali.. Kitorang faham, semua lapar kan.. Tak apa, rezeki sama dikongsi gituu.. haha..

Orang depan sibuk selfie, orang belakang sibuk makan.. Lapar weiii

Orang depan sibuk selfie, orang belakang sibuk makan.. Lapar weiii

Semangat bawak mafla ke atas lepas menang 6-1 Macam dah menang final rasanye.. haha

Semangat bawak mafla ke atas lepas menang 6-1
Macam dah menang final rasanye.. haha

Tengah makan, sekali hujan turun.. Nasib baik tak lebat sangat, tapi bertambah jugak lah kuah megi kitorang tu.. haha.. Dan sekejap je hujan turun, lepas tu cuaca cantik.. Lepak-lepak kejap kat situ, kemas barang untuk bergerak turun.. Sampah jangan lupa, kutip bawak turun ke bawah semua, sekecik-kecik sampah pun mohon kutip.. Maaf kepada siapa yang aku sound sebab nampak sampai kat tanah.. Ya, plastik ambik masa 200 tahun untuk lupus, berapa keturunan tuh baru habis? Tu pun kalau umur panjang.. Eh!! hahaha.

Be a responsible hikers please!!!.. Hanya monyet buang sampah merata-rata..

Perjalanan turun pun sangat menarik, oh ya.. turun lalu trek yang berbeza ya, suka betul aku kalau trek yang macam ni.. Sepanjang perjalanan akan melalui beberapa batang anak sungai. Kami singgah di air terjun yang unik tu agak lama.. Memang cantik!! Diorang sempat mandi-mandi lagi tu, aku malas nak basah-basah ni.. Tapi basah jugak sebab hujan turun masa menunggu tu.. haha.. Liya, Patie, Kak Nina dengan Nana tunggu kat anak sungai bawah tu je.. Dah malas nak jalan katanya.. Air terjun ni juga bukan dalam laluan trek, kena panjat sikit keluar dari trek, tapi jangan risau.. Puas hati dengan keindahan ciptaan Allah tu.. Unik dan cantik.. Aku tak ikut naik sampai betul-betul atas, tapi menurut mereka atas lagi cantik.. Takpe, next time aku naik ok..

Air terjun ni kecik dan kurus je, kiri kanan batu-batu tu sangat tinggi..

Air terjun ni kecik dan kurus je, kiri kanan batu-batu tu sangat tinggi..

Air terjun.. Model yang sama sebab dia ni je yang sanggup gi terjun dalam air tu..

Air terjun.. Model yang sama sebab dia ni je yang sanggup gi terjun dalam air tu..

Dah settle kat air terjun tu, teruskan perjalanan.. Jumpa air terjun lagi weii… Banyak betul lah.. Kali ni  lalu je, ambik gambar sikit, teruskan perjalanan. Jam dah dekat pukul 3.00petang kot.. Bergerak laju kami ke bawah. Lepas air terjun tu, ada lalu anak sungai lagi, lepastu lebih kepada jungle trekking.. Boleh berlari je trek yang dah hujung-hujung ni.. Landai, menurun dan jelas… Sepanjang jalan diorang sembang entah apa-apa, mengumpat kewww.. hahaha.. 1 hutan dengar weiii..

Antara anak sungai yang direntasi.. Air yang sangat sejuk.

Antara anak sungai yang direntasi.. Air yang sangat sejuk.

Beratur ke tu? Air terjun di belakang mereka

Beratur ke tu? Air terjun di belakang mereka

Akhirnya sampai lah kami kat tempat mula mendaki tadi lebih kurang jam 4.00 petang.. Lepak-lepak kejap, makan makanan yang disediakan. Tapi tulah, kalau dapat gulai tempoyak lepas penat-penat hiking ni, lagi terbaik kot.. huhuhu..

Akhirnya kami berjaya setelah 6jam dalam hutan.. Wajah-wajah berjaya gituu.. haha

Akhirnya kami berjaya setelah 6jam dalam hutan.. Wajah-wajah berjaya gituu..

Jemput makan semua

Jemput makan semua

Dah makan semua, ambik gambar group kejap.. Bergerak lah kami pulang ke destinasi masing-masing..

Antara peserta yang join bersama guide yang owesome!

Antara peserta yang join bersama guide yang owesome!

Sekian cerita aku yang panjang ni… Harap baca dari mula.. Penat aku taip kot, nasib baik bukan taip pakai handphone macam post2 aku sebelum ni.. haha

Terima kasih kepada adik aku ni yang sentiasa setia jadi porter bawak dapur dan brg2 lain ke mana sahaja..

Terima kasih kepada adik aku ni yang sentiasa setia jadi porter bawak dapur dan barang2 lain ke mana sahaja.. Macam mana lah nak gi trip tak bawak aok nanti?? Matiklahh.. haha

Semoga jumpa lagi lain kali Bukit Taching ye.. Dah tak payah nak touching2 sangat lah  kalau kena tinggal kat belakang sebab kau lambat.. hahaha..

Sempat main buaian kejap, nyanyi je tak sempat.. :D

Sempat main buaian kejap, nyanyi je tak sempat.. :)

Ok baiii..

Posted in Saya Suka Membebel, Luahan Perasaan, Jom Jalan2, This is cool, hiking, adventure | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Hai Bukit Taching, Kuala Lipis, Pahang

Assalamualaikumm

Hai semua.. Ini adalah review aku mengenai Bukit di atas.. Jadi mungkin penulisan aku akan jadi lebih serius.. Dah lama tak menaip dengan serius ni.. Mohon bagi sokongan.. Tapi maaf aku akan tetap guna “Aku”, dah biasa macam tu.. Dan akan ada penggunaan istilah dalam Bahasa Inggeris sebab lebih sesuai dan mudah difahami. Review ini juga tidak berbayar ye.. Lebih kepada sokongan terhadap tempat menarik yang berdekatan dengan aku.. Selain sokongan aku terhadap tahun melawat Pahang 2017.

Bukit Taching terletak di Kampung Kemahang, Benta, Kuala Lipis Pahang, Malaysia.. Dengan jarak lebih kurang 35 kilometer dari Bandar Kuala Lipis. Berketinggian menurut mereka adalah dalam lebih kurang 700 meter (ketinggian sebenar tidak diketahui). Menurut orang tempatan, Bukit Tacing ni dah ditutup lebih daripada 10 tahun.. Antara sebab ditutup katanya adalah kurang orang yang mahir mengenai trek tersebut (tak ingat dari mana aku baca).. Trek yang baru di buka pun belum sampai betul-betul puncak sebab mereka belum jumpa trek yang sesuai untuk di lalui.. Kami hanya mendaki sehingga ketinggian kira-kira 500meter sahaja (juga tidak diketahui dengan tepat).

Pada 19 Februari 2017, aku bersama kawan-kawan dah mencuba sendiri trek Bukit Taching ni. Kami seramai 9 orang, digabungkan bersama kumpulan lain yang datang dari sekitar Daerah Kuala Lipis. Jumlah semua peserta adalah seramai 24 orang bersama 11 orang guide tempatan (maaf kalau salah). Mengikut jadual, “trekking” bermula pada pukul 9.00pagi, tetapi oleh sebab beberapa perkara, ianya bermula pada pukul 9.35 pagi. Bermula dengan sedikit taklimat, senaman ringkas dan bacaan doa. Bergerak lah kami selepas dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Aku adalah kumpulan pertama iaitu seramai 13 orang beserta 2 orang guide. Difahamkan terdapat 9 checkpoint dari tempat bermula sehingga turun. Laluan naik dan turun adalah laluan yang berbeza.

Air terjun dan kolam ini di tempat letak kereta

Air terjun dan kolam ini di tempat letak kereta

Perjalanan dimulakan dengan melalui sungai yang telah dibuat empangan kecil. Melalui tangga dan sedikit kebun kelapa sawit. Perjalanan bermula dengan trek yang agak curam.. Laluan ke puncak (puncak buat masa ini) ada menurun sedikit dan menaik banyak… Sebenarnya trek ini lebih kepada “jungle trekking” . Ada beberapa tempat yang perlu memanjat batuan dan akar-akar kayu. Jangan risau sebab mereka dah sediakan tali untuk memanjat. Juga melalui halangan akibat daripada pokok-pokok yang tumbang.

Sepanjang perjalanan anda akan disajikan dengan keindahan alam.. Dekat sini terdapat banyak pokok-pokok besar yang cantik. Juga melalui beberapa anak sungai dan air terjun. Melalui kawasan yang di tumbuhi keladi besar yang menghijau. Dan yang akan diingati oleh semua peserta adalah kawasan ini sangat banyak pacat.. Sila siap sedia untuk berperang dengan pacat yang sangat rakus itu.. hahaha (gelak jahat)

Nah aku sajikan gambar yang banyak di ambil oleh aku dan kawan-kawan.

Antara pokok ara yang menarik, cuma ia bukan lah di laluan trek. Kena turun ke trek bawah sikit. Tapi puas hati dapat tengok dan bergambar.

Antara pokok ara yang menarik, cuma ia bukan lah di laluan trek. Kena turun ke  bawah sedikit. Tapi puas hati dapat tengok dan bergambar.

Belakang aku tu penuh pokok keladi yang menghijau

Belakang aku tu penuh pokok keladi yang menghijau. Kalau tengok depan-depan lagi nampak hijau yang sangat menyerlah.

Cantik tumbuhan liar ni

Cantik tumbuhan liar ni

Di "point" ini sahaja yang nampak pemandangan luas macam ni.

Di “point” ini sahaja yang nampak pemandangan luas macam ni.

Air terjun. Sejuk

Air terjun. Sejuk

Air terjun yang unik, cantik dan mengagumkan (btw model tu pun cantik)

Air terjun yang unik, cantik dan mengagumkan (btw model tu pun cantik)

Unik kan air terjun ni.. Kat atas air terjun ni ada lagi, tapi aku tak naik sampai atas.

Unik kan air terjun ni.. Kat atas air terjun ni ada lagi satu air terjun yang cantik, tapi aku tak naik sampai atas.

Bersedialah untuk diserang oleh pacat ini

Bersedialah untuk diserang oleh pacat ini

Sebelum memanjat akar-akar pokok

Sebelum memanjat akar-akar pokok

Halangan yang perlu dilalui. Tinggi sebenarnya kena panjat ni.

Halangan yang perlu dilalui. Tinggi sebenarnya kena panjat ni.

Lumut menghijau

Lumut menghijau

Pokok panjat pokok?

Pokok panjat pokok?

Air terjun lagi

Air terjun lagi

Antara anak sungai yang direntasi

Antara anak sungai yang direntasi

Air terjun lagi (yang depan tu model air terjun)

Air terjun lagi (yang depan tu model air terjun)

Mereka di belakang banir pokok..

Mereka di belakang banir pokok..

Perjalanan trekking kami mengambil masa 6 jam pergi dan balik. 6 jam ni termasuklah berhenti bergambar di tempat-tempat menarik, singgah di kawasan air terjun yang unik, berperang dengan pacat, tunggu kawan-kawan yang terlebih santai, kawan-kawan yang kekejangan otot, masak-masak dan makan-makan di puncak.

Siapa yang nak ke Bukit Taching boleh lah hubungi mereka di Bukit Tacing Outdoor Activities .. Mereka menyediakan khidmat guide yang cemerlang dan makanan selepas selesai aktiviti. Bayaran yang dikenakan adalah RM15.00 untuk seorang peserta termasuk makanan yang disediakan setelah selesai aktiviti. Antara kemudahan yang terdapat di kawasan tersebut termasuklah tandas dan ruang parking (agak terhad untuk lebih kurang 10 buah kereta). 

Pesanan untuk yang bakal mengunjungi Bukit Taching ni.

  1. Sila bawa apa-apa krim untuk menghalang dari digigit oleh pacat-pacat yang banyak tu.
  2. Pakai kasut yang bersesuaian dengan keadaan trek tanah berpasir yang agak licin dan beberapa kawasan anak sungai yang perlu melalui batuan berlumut.
  3. Bawa pakaian lebih, sebab ada banyak air terjun yang sesuai untuk mandi manda.
  4. Bawa makan yang lebih, sebab memang akan lapar bila sampai puncak. Lagi-lagi kalau sampai puncak dah tengah hari. Roti pun dah cukup memadai.
  5. Jika anda baru nak berjinak-jinak dengan dunia “hiking” sila buat sedikit persediaan sebelum mendaki, seperti jogging atau lain-lain senaman. Sebab walaupun hanya “jungle trekking” anda perlu bersedia bagi mengelakkan berlaku kekejangan otot (yang ni untuk sebarang aktiviti lasak sebenarnya perlu persediaan bagi mengelakkan badan dan otot terkejut).
  6. JANGAN BUANG SAMPAI MERATA-RATA, BAWA TURUN KE BAWAH.

Sedikit cadangan dari aku yang masih “newbie” dalam aktiviti “hiking” ni.. Maaf kalau terasa.. Aku memang jenis manusia jujur.. huhu

  1. Harap mulakan pendakian sedikit awal.. Contohnya 7.00 pagi, waktu macam ni lebih semangat kot. Disamping untuk mengelakkan keluar dari hutan lewat petang.
  2. Memberi nama kepada “checkpoint” yang ada beserta papan tanda. Lebih mudah untuk ingat kawasan, terutamanya untuk “hikers” yang akan datang lebih dari 1 kali.
  3. Untuk mengelakkan sampah di buang merata-rata, boleh praktik kan cara periksa barang peserta sebelum naik dan selepas turun. Denda sekiranya yang dibawa turun tidak cukup (Gunung Ledang dah terbukti berjaya, tiada sampah yang ditinggalkan)
  4. Harap sediakan surau untuk kemudahan solat. Mungkin ada “hikers” yang dari jauh datang selepas ni, lebih mudah bagi mereka solat sebelum pulang. Dan paling penting untuk orang yang kurang dari jarak yang dibolehkan solat jamak.
  5. Kalau boleh, sediakan makanan yang menarik. Contohnya gulai tempoyak bersama sambal hitam, orang dari luar sangat berminat dengan menu orang Pahang yang dua ni. Mereka tak kisah bayar mahal tapi makan puas hati. Serius!

Itu sahaja cadangan dari aku yang tak seberapa ni.. Ikhlas dari hati..

Ok lah, sekian cerita mengenai kawasan Bukit Tacing. Bukit Tacing ni memang cantik sebenarnya, cuma aku agak sakit hati bila nampak sampah yang dibuang di sepanjang trek. Agak pelik sebab trek baru dibuka. Mohon yang nak pergi sini nanti jangan buang sampah merata-rata, sila simpan dalam beg sendiri, bawa turun sendiri sampah anda, bukan berat sangat pun.. Maaf aku memang pantang nampak orang buang sampah merata-rata.

Terima kasih…

Bye, see u next time Bukit Tacing (bila trek dah sampai puncak)

NOTA KEPADA PEMBACA: Sekiranya anda mempunyai tempat lain yang sesuai untuk aktiviti “hiking” atau aktiviti lasak lain, boleh lah hubungi aku untuk cuba dan buat sedikit review.

Nota kaki: Kepada kawan-kawan aku, next post baru aku letak gambar korang banyak-banyak ye.. hahahaa
Posted in Saya Suka Membebel, Ini Serius Ok, Congratulations, hiking, adventure | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment