Hai Bukit Taching, Kuala Lipis, Pahang

Assalamualaikumm

Hai semua.. Ini adalah review aku mengenai Bukit di atas.. Jadi mungkin penulisan aku akan jadi lebih serius.. Dah lama tak menaip dengan serius ni.. Mohon bagi sokongan.. Tapi maaf aku akan tetap guna “Aku”, dah biasa macam tu.. Dan akan ada penggunaan istilah dalam Bahasa Inggeris sebab lebih sesuai dan mudah difahami. Review ini juga tidak berbayar ye.. Lebih kepada sokongan terhadap tempat menarik yang berdekatan dengan aku.. Selain sokongan aku terhadap tahun melawat Pahang 2017.

Bukit Taching terletak di Kampung Kemahang, Benta, Kuala Lipis Pahang, Malaysia.. Dengan jarak lebih kurang 35 kilometer dari Bandar Kuala Lipis. Berketinggian menurut mereka adalah dalam lebih kurang 700 meter (ketinggian sebenar tidak diketahui). Menurut orang tempatan, Bukit Tacing ni dah ditutup lebih daripada 10 tahun.. Antara sebab ditutup katanya adalah kurang orang yang mahir mengenai trek tersebut (tak ingat dari mana aku baca).. Trek yang baru di buka pun belum sampai betul-betul puncak sebab mereka belum jumpa trek yang sesuai untuk di lalui.. Kami hanya mendaki sehingga ketinggian kira-kira 500meter sahaja (juga tidak diketahui dengan tepat).

Pada 19 Februari 2017, aku bersama kawan-kawan dah mencuba sendiri trek Bukit Taching ni. Kami seramai 9 orang, digabungkan bersama kumpulan lain yang datang dari sekitar Daerah Kuala Lipis. Jumlah semua peserta adalah seramai 24 orang bersama 11 orang guide tempatan (maaf kalau salah). Mengikut jadual, “trekking” bermula pada pukul 9.00pagi, tetapi oleh sebab beberapa perkara, ianya bermula pada pukul 9.35 pagi. Bermula dengan sedikit taklimat, senaman ringkas dan bacaan doa. Bergerak lah kami selepas dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Aku adalah kumpulan pertama iaitu seramai 13 orang beserta 2 orang guide. Difahamkan terdapat 9 checkpoint dari tempat bermula sehingga turun. Laluan naik dan turun adalah laluan yang berbeza.

Air terjun dan kolam ini di tempat letak kereta

Air terjun dan kolam ini di tempat letak kereta

Perjalanan dimulakan dengan melalui sungai yang telah dibuat empangan kecil. Melalui tangga dan sedikit kebun kelapa sawit. Perjalanan bermula dengan trek yang agak curam.. Laluan ke puncak (puncak buat masa ini) ada menurun sedikit dan menaik banyak… Sebenarnya trek ini lebih kepada “jungle trekking” . Ada beberapa tempat yang perlu memanjat batuan dan akar-akar kayu. Jangan risau sebab mereka dah sediakan tali untuk memanjat. Juga melalui halangan akibat daripada pokok-pokok yang tumbang.

Sepanjang perjalanan anda akan disajikan dengan keindahan alam.. Dekat sini terdapat banyak pokok-pokok besar yang cantik. Juga melalui beberapa anak sungai dan air terjun. Melalui kawasan yang di tumbuhi keladi besar yang menghijau. Dan yang akan diingati oleh semua peserta adalah kawasan ini sangat banyak pacat.. Sila siap sedia untuk berperang dengan pacat yang sangat rakus itu.. hahaha (gelak jahat)

Nah aku sajikan gambar yang banyak di ambil oleh aku dan kawan-kawan.

Antara pokok ara yang menarik, cuma ia bukan lah di laluan trek. Kena turun ke trek bawah sikit. Tapi puas hati dapat tengok dan bergambar.

Antara pokok ara yang menarik, cuma ia bukan lah di laluan trek. Kena turun ke  bawah sedikit. Tapi puas hati dapat tengok dan bergambar.

Belakang aku tu penuh pokok keladi yang menghijau

Belakang aku tu penuh pokok keladi yang menghijau. Kalau tengok depan-depan lagi nampak hijau yang sangat menyerlah.

Cantik tumbuhan liar ni

Cantik tumbuhan liar ni

Di "point" ini sahaja yang nampak pemandangan luas macam ni.

Di “point” ini sahaja yang nampak pemandangan luas macam ni.

Air terjun. Sejuk

Air terjun. Sejuk

Air terjun yang unik, cantik dan mengagumkan (btw model tu pun cantik)

Air terjun yang unik, cantik dan mengagumkan (btw model tu pun cantik)

Unik kan air terjun ni.. Kat atas air terjun ni ada lagi, tapi aku tak naik sampai atas.

Unik kan air terjun ni.. Kat atas air terjun ni ada lagi satu air terjun yang cantik, tapi aku tak naik sampai atas.

Bersedialah untuk diserang oleh pacat ini

Bersedialah untuk diserang oleh pacat ini

Sebelum memanjat akar-akar pokok

Sebelum memanjat akar-akar pokok

Halangan yang perlu dilalui. Tinggi sebenarnya kena panjat ni.

Halangan yang perlu dilalui. Tinggi sebenarnya kena panjat ni.

Lumut menghijau

Lumut menghijau

Pokok panjat pokok?

Pokok panjat pokok?

Air terjun lagi

Air terjun lagi

Antara anak sungai yang direntasi

Antara anak sungai yang direntasi

Air terjun lagi (yang depan tu model air terjun)

Air terjun lagi (yang depan tu model air terjun)

Mereka di belakang banir pokok..

Mereka di belakang banir pokok..

Perjalanan trekking kami mengambil masa 6 jam pergi dan balik. 6 jam ni termasuklah berhenti bergambar di tempat-tempat menarik, singgah di kawasan air terjun yang unik, berperang dengan pacat, tunggu kawan-kawan yang terlebih santai, kawan-kawan yang kekejangan otot, masak-masak dan makan-makan di puncak.

Siapa yang nak ke Bukit Taching boleh lah hubungi mereka di Bukit Tacing Outdoor Activities .. Mereka menyediakan khidmat guide yang cemerlang dan makanan selepas selesai aktiviti. Bayaran yang dikenakan adalah RM15.00 untuk seorang peserta termasuk makanan yang disediakan setelah selesai aktiviti. Antara kemudahan yang terdapat di kawasan tersebut termasuklah tandas dan ruang parking (agak terhad untuk lebih kurang 10 buah kereta). 

Pesanan untuk yang bakal mengunjungi Bukit Taching ni.

  1. Sila bawa apa-apa krim untuk menghalang dari digigit oleh pacat-pacat yang banyak tu.
  2. Pakai kasut yang bersesuaian dengan keadaan trek tanah berpasir yang agak licin dan beberapa kawasan anak sungai yang perlu melalui batuan berlumut.
  3. Bawa pakaian lebih, sebab ada banyak air terjun yang sesuai untuk mandi manda.
  4. Bawa makan yang lebih, sebab memang akan lapar bila sampai puncak. Lagi-lagi kalau sampai puncak dah tengah hari. Roti pun dah cukup memadai.
  5. Jika anda baru nak berjinak-jinak dengan dunia “hiking” sila buat sedikit persediaan sebelum mendaki, seperti jogging atau lain-lain senaman. Sebab walaupun hanya “jungle trekking” anda perlu bersedia bagi mengelakkan berlaku kekejangan otot (yang ni untuk sebarang aktiviti lasak sebenarnya perlu persediaan bagi mengelakkan badan dan otot terkejut).
  6. JANGAN BUANG SAMPAI MERATA-RATA, BAWA TURUN KE BAWAH.

Sedikit cadangan dari aku yang masih “newbie” dalam aktiviti “hiking” ni.. Maaf kalau terasa.. Aku memang jenis manusia jujur.. huhu

  1. Harap mulakan pendakian sedikit awal.. Contohnya 7.00 pagi, waktu macam ni lebih semangat kot. Disamping untuk mengelakkan keluar dari hutan lewat petang.
  2. Memberi nama kepada “checkpoint” yang ada beserta papan tanda. Lebih mudah untuk ingat kawasan, terutamanya untuk “hikers” yang akan datang lebih dari 1 kali.
  3. Untuk mengelakkan sampah di buang merata-rata, boleh praktik kan cara periksa barang peserta sebelum naik dan selepas turun. Denda sekiranya yang dibawa turun tidak cukup (Gunung Ledang dah terbukti berjaya, tiada sampah yang ditinggalkan)
  4. Harap sediakan surau untuk kemudahan solat. Mungkin ada “hikers” yang dari jauh datang selepas ni, lebih mudah bagi mereka solat sebelum pulang. Dan paling penting untuk orang yang kurang dari jarak yang dibolehkan solat jamak.
  5. Kalau boleh, sediakan makanan yang menarik. Contohnya gulai tempoyak bersama sambal hitam, orang dari luar sangat berminat dengan menu orang Pahang yang dua ni. Mereka tak kisah bayar mahal tapi makan puas hati. Serius!

Itu sahaja cadangan dari aku yang tak seberapa ni.. Ikhlas dari hati..

Ok lah, sekian cerita mengenai kawasan Bukit Tacing. Bukit Tacing ni memang cantik sebenarnya, cuma aku agak sakit hati bila nampak sampah yang dibuang di sepanjang trek. Agak pelik sebab trek baru dibuka. Mohon yang nak pergi sini nanti jangan buang sampah merata-rata, sila simpan dalam beg sendiri, bawa turun sendiri sampah anda, bukan berat sangat pun.. Maaf aku memang pantang nampak orang buang sampah merata-rata.

Terima kasih…

Bye, see u next time Bukit Tacing (bila trek dah sampai puncak)

NOTA KEPADA PEMBACA: Sekiranya anda mempunyai tempat lain yang sesuai untuk aktiviti “hiking” atau aktiviti lasak lain, boleh lah hubungi aku untuk cuba dan buat sedikit review.

Nota kaki: Kepada kawan-kawan aku, next post baru aku letak gambar korang banyak-banyak ye.. hahahaa
Posted in Saya Suka Membebel, Ini Serius Ok, Congratulations, hiking, adventure | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Hai Gua Bama – Part 2 (Ini versi sambut birthday)

Assalamualaikumm..

Lama tak singgah sini, busy dengan kerja dan bercuti dengan family Chinese New Year baru ni.. Nanti aku story lain pasal percutian yang best tuh..

So, kali ni aku nak cerita pasal aku naik Gua Bama untuk kali kedua, seminggu selepas yang first time haritu, iaitu 22 January 2017. Tapi naik kali ni agak berbeza sikit, sebab kami ada misi sambut birthday Nana kat puncak tuh, birthday Nana 21 January.. Sambut 22 haribulan kira ok lagi lah kan.. Happy Birthday Nana, last sambut birthday single nih, tahun depan dah berdua.. Selamat Pengantin Baru!!! Eh, belum lagi… hahaha

Oklah, pada 22 January tersebut kami seramai 10 orang bergerak lah ke kaki Gua Bama tu.. Bawak Kanc aku ngan adik aku je.. Patie ngan budak-budak sekampung 5 orang.. Lepas tu tunggu Lyana, Watiey ngan Birthday girl Nana sampai.. Masa tu dah pukul 8.30 pagi.. En Guide pulak belum muncul.. Risau pulak aku sebab budak-budak ni ade yang tak pernah hiking.. Ramai weh.. #matikklahh nakkk.. Akhirnya sampailah Guide yang ditunggu tu.. Dah dekat pukul 9.00 pagi baru kami nak mulakan pendakian…

Gambar grop dulu sebelum memulakan pendakian

Gambar group dulu sebelum memulakan pendakian

Mulakan dengan stretching sikit, bacaan doa.. Dan kami mulakan pendakian.. Bergambar dulu satu group kat signboard Gua Bama tu.. Lepastu bergeraklah kami perlahan-lahan.. Awal-awal lagi dah jumpe tangga kat sini.. Lemah betul lutut.. Lutut aku belum recover sepenuhnya lagi.. Memang kena pakai support untuk lutut. Kalau tak memang seksa.. haha.. Yang lain pun agak perlahan.. Berapa banyak anak tangga yang terpaksa lalu entah, lupa nak kira.. Tak apa, next time aku kira.. Tapi yang pasti memang mencanak tingginya..

Sempat lagi selfie deme ni ye..

Sempat lagi selfie deme ni ye..

Oleh kerana haritu misi kami sambut birthday Nana, beberapa hari sebelum tu memang dah bincang nak bawak kek naik atas.. Kek pilihan kami adalah Creme Brulee sebab rasanye kek tu je yang bleh tahan lama sikt dan tak cair.. Yelah, kang sampai atas jadi nasik ke, lempeng ke, cekodok ke. Sape nak makan nanti kan… Dengan gigihnya aku bawak naik atas ye, ade beberapa tempat kena mintak bantuan orang jugak sebab tak ade tempat nak letak ataupun batuan yang sangat curam tuh…

Mendaki dengan bergaya mereka ni ye..

Mendaki dengan bergaya mereka ni ye..

Diorang ni sampai dulu.. Ni kat first peak... Aku jauh di belakang.. haha

Diorang ni sampai dulu.. Ni kat first peak… Aku jauh di belakang.. haha

Patriotik sikit dengan ade bendera berkibar di situ.. haha

Ok semua dah sampai. Patriotik sikit dengan ade bendera berkibar di situ.. haha

Dan setelah satu jam lebih kot barulah kami sampai ke puncak… Rehat jap, bukak kek.. Alhamdulillah kek sangat sempurna tanpa cacat sikit pun.. Berjaya lah kiranya.. Hahaha.. Nyanyi ramai-ramai wish birthday Nana, potong-potong kek dan makan-makan beramai-ramai… Layan view jap… Bergambar macam-macam gaya.. Gambar adalah wajib di mana-mana puncak sebagai bukti kejayaan.. Rupanya ada jugak yang gayat, dari awal sampai kat puncak, sampai lah nak turun, kat situ jugaklah duduknya.. Siapa?? Entahlah.. hahaha..

Yeahhh.. Kami dah sampai puncak

Yeahhh.. Kami dah sampai puncak

Birthday girl.. Nana dan seketul cheese cake..

Birthday girl.. Nana dan seketul cheese cake dan pemandangan yang indah..

Mereka adik beradik yang menghiburkan sepanjang perjalanan.. Bising oiii... hahaha

Mereka adik beradik yang menghiburkan sepanjang perjalanan.. Bising oiii… hahaha

Haaa... Jemput makan semua

Haaa… Jemput makan semua

Sesi potong kek hulur kat semua..

Sesi potong kek hulur kat semua..

Aku, Nurul, Watiey dan Liya.. Geng tak gayat, yang lain gayat duduk kat bawah je.. haha

Aku, Nurul, Watiey dan Liya.. Geng tak gayat, yang lain gayat duduk kat bawah je.. haha

Nana, Aku dan My Porter... (Tak pernah tinggal porter ni).. haha

Nana, Aku dan My Porter… (Tak pernah tinggal porter ni).. haha

Ape mende deme buat tuh (kate orang Lepeh)..

Ape mende deme buat tuh (kate orang Lepeh)..

Peace dari belakang

Peace dari belakang.. Eh ada kelihatan entiti di celah pokok tu..

Amboi.. Hati-hati ye kat atas tu...

Amboi tinggi nye.. Hati-hati ye kat atas tu…

Oh ye, ular yang minggu lepas tuh still ada kat situ.. Confuse aku, ular betul ke tipu. Nak kacau lebih-lebih kang takut.. haha

Penunggu.. Aku tak tahu lah betul hidup ke tak ular ni.. haha

Penunggu.. Aku tak tahu lah betul hidup ke tak ular ni.. haha

Lepas lepak-lepak kat puncak, bergeraklah kami turun dengan kelajuan sederhana.. Jumpa pulak view akar-akar yang cantik ni. Berenti ambik gambar kejap.. Lepas tu, ke Muzium Gua tu kejap.. Dan kemudian berjalan kaki ke kereta masing-masing.. Patie and geng gerak gi Kuala Lipis, nak tengok kawan ade tournament bola tampar.. Aku dan adik gerak pulang sebab ade urusan lain…

Berehat sebentar lepas turun dari gua.. Tapi belum sampai bawah lagi ni...

Berehat sebentar lepas turun dari gua.. Tapi belum sampai bawah lagi ni…

Aku dan akar pokok yang sedang panjat gua.

Aku dan akar pokok yang sedang panjat gua.

Aku, Patie yang duduk bawah gua, tak tau apa motif.

Aku, Patie yang duduk bawah gua, tak tau apa motif.

Selfie lagi dari mereka.. Time ni aku dah lari dulu.. Jauh kot nak jalan ke parking.. haha

Selfie lagi dari mereka.. Time ni aku dah lari dulu.. Jauh kot nak jalan ke parking.. haha

Diorang cakap dulu batu belakang aku tu bentu gajah.. Searang dah tak nampak.. Aku cuba buat muka gajah tu.. haha

Diorang cakap dulu batu belakang aku tu bentuk gajah.. Sekarang dah tak nampak.. Aku cuba buat muka gajah tu..

Ade jugak lah Mossy kat sini walaupun sikit.

Ade jugak lah Mossy kat sini walaupun sikit.

Sekian lah story kali ni, pendek je.. Lain kali mesti naik lagi, akan jadi tempat training kami lah sebab dekat sangat kan??

Gua Bama yang seksi dari tepi.. haha

Gua Bama yang seksi dari tepi.. Tapi tak pasti ni yang Jantan ke Betina (serius dia ada 2 gua, jantan dan betina, bukan aku suka2 main letak tau)

Sekian…

Ok baii..

Posted in Saya Suka Membebel, Jom Jalan2, Sukan Menjana Kecergasan Minda, hiking, vacation, adventure | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Hai Pine Tree Hill & Twin Peak – Ini Kisah Aku


Oklah.. Sekarang ni musim aku rajin menaip walaupun taip pakai handphone je..

So, hari ni aku nak story pasal Pine Tree Hill dan Twin Peak, Fraser Hill, Pahang. Dua puncak yang boleh ditawan dalam masa sehari.. Dah lama sebenarnya kejadian ni berlaku, tapi baru nak update kat sini.. Ni kan blog aku, suka hati aku lah nak update bila.. Hahaha

Tarikh 31 Ogos 2016 dipilih sebab cuti Umum hari Merdeka.. Selamat hari Merdeka MalaysiaKu.. Kejadah bulan Januari baru nak wish.. hahaha.. Perancangan awal 6 orang jer.. Geng gadis kebaya aku, Azam@porter aku dan beberapa orang kawan satu tempat kerja.. Apply permit sendiri sebab tak ade orang nak bawak, so kami berdikari di atas kaki sendiri lah.. Hutan simpan kat Pahang ni wajib ada permit ye untuk masuk.. Boleh didakwa sebagai menceroboh kalau tak ada permit.. Untuk keselamatan diri jugak sebenarnya, ade orang tahu kita masuk pada masa tu kan.. Senang je nak apply, masuk je website jabatan hutan, (click SINI) ikut je arahan diorang tu, isi form – buat wang pos – pos ke pejabat hutan yang berkenaan.. Tahun lepas (2016) RM5.00 je, tahun ni (2017) dah naik RM10.00 satu kepala.. Lepas tu Pejabat Hutan keluarkan permit. Aku haritu dapat permit melalui Whatapps je.. Tapi dia tetap akan pos jugak, tapi mungkin akan lambat sikit dapat.. So print je yang dari whatapps tu pun boleh.. Sila bawa permit semasa mendaki..

Ini adalah contoh permit masuk hutan simpan Pahang

Ini adalah contoh permit masuk hutan simpan Pahang

Saja lah aku ajak geng Northern Hikers Community (NHC) sebab sebelum tu aku join diorang kat Bukit Terisek, Taman Negara (nanti aku update pasal Bukit Terisek jugak). Tiba-tiba ada yang nak join, aku on je.. Sebab trip sendiri kan.. So diorang uruskan sendiri permit semua… Semua tak kenal pun, yela kenal melalui whatapps je pun. Tapi semua ok je, kira boleh jadi geng lah…

Barang-barang untuk dibawa dan digunakan

Barang-barang untuk dibawa dan digunakan

So, tibalah hari kejadian. Cadangnye nak gerak pukul 2.00pagi dari Sungai Koyan. Naik kereta Mr Palani.. Masa ni yang dapat join 5orang je, satu kereta je lah.. Aku bawak kanc aku, parking kat area kedai makan kat Sungai Koyan tu..  Mr Palani pun sampai, sekali dia cakap dia tak dapat join hiking. Tapi dia hantar kitorang je sebab dah janji nak bawak kitorang kan.. Dia tak sempat tidur malam tu katanya, ade makan-makan.. Oklah, dia nak jadi driver kitorang je.. Nanti dia nak tido je masa kitorang hiking.. Aku pun tidur je lah sepanjang jalan tu.. Pening oii jalan naik ke Fraser Hill tu.. Hahaha.. Setelah beberapa jam perjalanan, sampai lah kami ke tempat berkumpul.. Iaitu masjid Fraser Hill.. Geng NHC dari KL dah sampai lama.. Oh ye, breakfast kami nasik dan  ayam masak merah di sponsor oleh Salwa.. Thanks Salwa.. huhu..

Bersiap pakai kasut semua

Bersiap pakai kasut semua

Dah bersedia nak gerak ni.. Thank you Mr Palani snap picture we olls

Dah bersedia nak gerak ni.. Thank you Mr Palani snap picture we olls

Dah siap makan semua, bacaan doa sikit.. Maka bergerak lah kami dalam kumpulan seramai 15orang kira-kira pukul 4.30pagi ditemani head lamp dan bunyi-bunyian ungas hutan.. Perjalanan melalui tangga menurun yang sangat banyak.. Tangga dia pulak ada besi-besi yang ditanam tegak untuk support kayu tangga, tapi besi je yang ada, kayu dah hilang.. Kena lebih berhati-hati, sangat bahaya kalau terjatuh.. Perjalanan agak perlahan sebab pandangan yang terbatas dengan muka bumi yang menurun dan menaik serta beberapa laluan anak sungai dan lopak air.

Langit dah cerah baru boleh ambik gambar

Langit dah cerah baru boleh ambik gambar

Gaya bersepah..

Gaya bersepah..

Mereka.. 1st time kenal diorang mase trip ni lah

Mereka.. 1st time kenal diorang mase trip ni lah

Haaa.. Ni lah paling mencabar.. Panjat-panjat.. Sila berhati-hati, sangat licin batu-batu tersebut

Haaa.. Ni lah paling mencabar.. Panjat-panjat.. Sila berhati-hati, sangat licin batu-batu tersebut

Sis maintain je sebab memang suka memanjat. haha

Sis maintain je sebab memang suka memanjat. 😂

Kami di puncak Pine Tree Hill.. Sempat tukar baju ok.. haha..

Kami di puncak Pine Tree Hill.. Sempat tukar baju ok..

Geng gadis kebaya, Fazz malas tukar.. 😑

Geng gadis kebaya, Fazz malas tukar.. 😑

Kami di puncak Pine Tree Hill.. Semua fah sampai.. Alhamdulillah

Kami di puncak Pine Tree Hill.. Semua dah sampai.. Alhamdulillah

Salam merdeka dari puncak gunung

Salam merdeka dari puncak gunung

Kami sampai ke puncak Pine Tree Hill lebih kurang pukul 9pagi.. Masak-masak kejap, maggi je pun.. Pinjam dapur orang.. Kitorang ada bawak gas je.. haha.. Lepas makan, tukar baju dan ambik gambar jap.. Masa ni Kak Ana, Salwa and the geng belum sampai lagi.. Diorang sampai, makan-makan dan ambik gambar dulu.. Dalam pukul 12tengah hari bergerak ke puncak lagi satu iaitu Twin Peak.. Dalam 40minit jugak baru sampai. Fazz and Salwa tak ikut, diorang tunggu kat Pine Tree Hill je.. Fazz malas jalan dah, Salwa pulak kaki injured, dah join tapi patah balik.. Cuaca masa ni dah hujan sikit-sikit.. Kitorang redah je.. Dan sampai lah kami.. Tak nampak view pun sebab kabus tebal.. Sejukkk!!

Kami di puncak twin peak.. Berkabus

Kami di puncak twin peak.. Berkabus

Merdeka!!!

Merdeka!!!

Jangan cakap Ayu ngan Jen tak payung

Jangan cakap Ayu ngan Jen tak payung

Lompatan orang berjaya.. haha

Lompatan orang berjaya tawan Twin Peak.. haha

Ok.. Dah habis ambil gambar kat Twin Peak, kami pun bergerak turun dalam pukul 1 lebih kot.. Tak ingat sangat sebab dah lama.. Perjalanan turun ke Pine Tree Hill agak laju.. Keadaan muka bumi yang menurun dan hujan dah mulai turun.. haha

pine tree hill

Dikyu, selamat pengantin baru..Eh! 😂Hai Wa, happy birthday.. *tetibe 😂😂

Penat ke bersatu dengan alam sis??

Penat ke bersatu dengan alam sis??

Gaya mutu keunggulan.. haha

Gaya mutu keunggulan.. haha.. Baru cukup #genggadiskebaya

Berehat jap.. Penat oiii

Berehat jap.. Penat oiii

You all paling cantik hari ni - kata seorang uncle india.. haha

You all paling cantik hari ni – kata seorang uncle india..

Thank you untuk uncle India yang tolong ambilkan gambar kitorang.. Katanya yang akan kitorang ingat sampai bila-bila, “Kalau sini u all sampai, Kinabalu lagi senang”.. Haha.. Nak percaya pun serba salah.. Dah 5kali naik Kinabalu katanye.. Ok sambung jalan..

Berenti rehat lagi.. Tak sampai-sampai 😭

Berenti rehat lagi.. Tak sampai-sampai 😭

Serius rasa tak sampai-sampai.. Jalan kaki dah penat, kaki pun macam dah tak larat nak angkat.. Masa ni dah pukul 4.. Ya Allah, 4jam dah kitorang jalan dari Pine Tree Hill tu.. Nak nangis rasanye.. Seksa betul.. 😭😭.. Kitorang jalan bertiga je, geng Jen dan adik aku dah sampai bawah.. Kemain laju diorang tu.. Akhirnya kami sampai kat tangga.. Pandang atas, Ya Allah tingginya tangga, nangis lagii 😭😭.

Yeahhh.. Selamat mendaki tangga..

Yeahhh.. Selamat mendaki tangga..

Aku kira berapa banyak anak tangga.. Lebih dari 500 kot.. 😭.. Serius aku kira sebab kitorang gerak dengan kiraan 10 anak tangga, lepastu amik nafas jap, pastu sambung 10 lagi.. Semua dah tak larat nak naik.. Pagi mase naik tak nampak sebab gelap, lagipun turun je kan.. Sekali masa balik.. Ambik kau, padan muka semua.. hahaha

Akhirnya.. Setelah satu jam, melalui tangga, sampai lah kami ke pintu gerbang ni..

Akhirnya kami sampai 😭

Akhirnya kami sampai 😭

Tak sanggup dah

Tak sanggup dah

Tak sanggup jugak 😭

Tak sanggup jugak 😭

Jumpa jalan simen/tar je terus bukak kasut.. Kaki dah terseksa

Jumpa jalan simen/tar je terus bukak kasut.. Kaki dah terseksa sangat..

Kami sampai bawah kira-kira pukul 5petang.. Fuhh!! 12jam kami dalam hutan.. Seksa betul rasanya.. Jangan ajak repeat lagi dah Pine Tree Hill ngan Twin Peak ni. Memang TAK nak naik dah.. Seksa nya kami je yang tahu.. haha

Dah sampai kat parking, Mr Palani dah tunggu.. Pergi mandi-mandi kat masjid tadi tu jap, sejuk betul air die weh!!, sembahyang, dan gerak balik..

Sempat bergambar kat jam besar nih dulu.. Hujan rintik-rintik masa ni

Sempat bergambar kat jam besar nih dulu.. Hujan rintik-rintik masa ni

Kami pun gerak turun.. Terpaksa gerak balik dulu, geng kak Ana, abg Jan, Salwa dan Dikyu tak sampai lagi.. Kami pun teruskan perjalanan berliku Fraser Hill tu ke Raub, berenti makan jap lebih kurang pukul 8malam.. Dapat info diorang selamat turun dari gunung.. Giler lah pukul 8malam malam.. Sebab ada yang kaki injured.. Kesian nye korang.. Yang tak sakit kaki ni pun dah seksa.. Korang mesti berganda-ganda seksanye.. 😭😭.. Tapi Alhamdulillah semua selamat… Syabas u all!!

Sampai rumah pukul 10malam.. Terus tido, keesokkan nya pergi kerja seperti biasa.. Gagah kan kami… Walaupun jalan lain macam sikit sebab sakit kaki.. Tapi kerja tetap kerja.. #wanitabesi kan.. haha

Ini adalah bonus. Muka masuk surat khabar weii.. hahaha

Ini adalah bonus. Muka masuk surat khabar weii.. haha.. Thanks Salwa dari Utusan Malaysia

Ok lah sekian untuk kali ini.. Kemain panjang cerita aku. Kenangan yang tak akan kami lupakan sampai bila-bila.. Manis dalam Pahit, Payau dan Masam.. haha

Ok baii..

Posted in Saya Suka Membebel, Jom Jalan2, Sukan Menjana Kecergasan Minda, This is cool | Tagged , , , , | Leave a comment