Hai Gunung Nuang – Ini kisah versi aku


Assalamualaikum.

Oklah, kali ni aku nak cerita kisah yang agak lama berlaku lah.. Kisah aku, geng gadis kebaya dan geng Gebang Hikers naik Gunung Nuang pada 20/11/2016 yang lepas.. AMARAN!! Kisah ini sangatlah panjang..

Jadi, oleh kerana kami tak tahu jauh mana Gunung Nuang tu dari kampung halaman aku ni, bergerak lah kami pada lebih kurang pukul 9 malam 19 haribulan tu.. Menaiki hilux En Papa, bergeraklah kami 4 orang, adik aku Azam@porter aku, Ayu, dan En Papa. Slow je katanye.. Aku duk belakang, best je tido. Maklumlah bukan selalu jadi penumpang..

Singgah beberapa kedai dan 7eleven, duk cari baju hujan.. Musim hujan ni.. Risau jugak.. Tapi sedihnye, semua tempat dah kehabisan baju hujan, yang ade pun nipis sangat2.. Jenis macam plastik sampah tu.. Aku tak risau sangat sebab aku dah ade.. Tapi sebagai kakak yang penyayang, kena cari jugak untuk adik aku tu.. 😂. Dah tak jumpa kat Raub, perjalanan diteruskan dengan niat nanti jumpe mana2 kedai berenti cari lagi. Aku pun menyambung tido lah.. Walaupun aku tido, aku dapat rasa yang kereta agak laju.. Kemain Papa duk layan corner kan.. Sekejap je sampai Genting Sempah.. Mengantuk katanye, semua tido.. Adik aku yang duk sebelah driver pun tido sama.. Taguna betul..

Sebab aku lapar, singgah makan jap kat Genting Sempah.. Order nasi untuk aku, char kuew teaw untuk adik aku, tapi aku makan sikit je.. Adik aku kena makan banyak.. Untung kan jadi adik aku, makan ditanggung.. Ada sape lagi nak jadi adik aku? haha.. Yang lain pun join makan sekali.. Masa tu dalam pukul 12 lebih kot.. Sejuk weii… Dah kenyang makan semua, bergerak lah kami ke Hutan Lipur Gunung Nuang.. Tapi berhenti kejap kat stesen minyak, tukar baju dulu dan teruskan perjalanan..

Maka sampailah kami ke kawasan tersebut, sambil confuse betul jalan yang kitorang masuk tu? Maklumlah sorang pun tak pernah sampai tempat ni lagi, semua first timer.. Fazz dah sampai dah katanye, Fazz ni #genggadiskebaya aku yang duk kat KL. So die dekat je.. Dekat sejam kot die tunggu kat situ.. Seram meh.. haha.. Akhirnya berjaya kami sampai kat situ, jumpa Fazz, cium-cium dulu (tipu je).. Lepak picnic belakang hilux En Papa dulu sementara tunggu yang belum sampai lagi.. Rupanya Salwa and the geng dah sampai awal.. Tak perasan kereta die, semua duk tido dalam kereta..

Setelah semua sampai lebih kurang pukul 5 pagi, bergerak lah kami menuju puncak.. Slow je diiringi lampu masing-masing.. Sambil dihiburkan oleh bunyi-bunyian alam dan nyanyian oleh Pajura.. Ehhh!!😂😂 Mula-mula jalan dah menegak je naiknye.. Matikklahhh.. Dekat dua jam perjalanan, sampailah kami ke checkpoint sumber air, tak pasti yang ni point ke berapa yang ade sumber air. Maklumlah gelap lagi kan.. Berhenti sembahyang Subuh kat pondok tu kejap, fuhh sejuk betul air kat situ.. Dah selesai semua, bergerak ke Kem Lolo.. Kami group depan sekali, ikut Apai.. Oh ye, Apai ni pun baru kenal kat sini.. Orang dekat area Hulu Langat je anytime bleh naik Nuang kot.. See, kawan baru senang je nak dapat masa hiking.. Sampai Kem Lolo, bentang alas, landing time… Bercakap mulut keluar asap weh, cuaca tak sejuk sangat pun.. Sementara tunggu group Salwa kat belakang sampai, bukak dapur untuk buat teh o dulu untuk minum-minum..

Ni laluan trek Nuang Via Pangsun.. Sketch oleh Zawawi Daud yang di share dalam Group Hiking & Camping Arond Malaysia. Thanks dan sangat membantu.

*click gambar untuk tumbesaran

Cantik sketch dan nampak clear laluan dia..

Cantik sketch dan nampak clear laluan dia..

Dan sampailah Salwa and geng Jen dan Ammar.. Jen ni giler laju, die gerak sejam lebih lepas kitorang gerak kot.. Sampai sama-sama dengan Salwa, bela saka ke ape ko ni weh?? haha.. Salwa sampai die masak sandwish sosej, kemain sedap menu siap sayur segar tuh.. Thanks Salwa, next time buat Soto please… haha..

Tudia.. mampu ko breakfast tepi sungai?

Tudia.. mampu ko breakfast tepi sungai?

Lepak-lepak... Gigih Salwa masak oi...

Lepak-lepak… Gigih Salwa masak oi… Aku? sopan je.. muahaha

Sos lebih ye Wa.. 😜

Sos lebih ye Wa.. 😜

Kem Lolo

Lepas dah makan-makan, kami pun nak bergerak lah menuju ke puncak.. Rupa-rupanya Salwa and the geng ni tak nak naik rupanya.. Memang dorang nak sampai Kem Lolo je.. Ceh, sis tertipu.. haha.. Maka kami pun terusan perjalanan.. Oleh kerana musim hujan, trek sangatlah teruk.. Pakai kasut hiking pun tak membantu dah, penuh tanah.. Memang mencabar mental kami semua lah.. Bergerak perlahan je pun.. Setelah separuh perjalanan, kaki En Papa pulak sakit.. Dia cuba teruskan jugak, tapi dah tak mampu.. Sakit sangat katanye.. Ok, die patah balik ditemani Apai.. Kami genggadiskebaya tiga orang ni pun mental dah drop sebenarnya.. Seksa weh trek licin, salah pijak memang jatuh..

Ni ha keadaan trek die.. Nangis weiii..

Ni ha keadaan trek die.. Nangis weiii..

Trek ke kubang b*** nih? haha.. Sis tak carut ye

Trek ke kubang b*** nih? haha.. Sis tak carut ye

Akhirnya sampai kami ke Kem Pacat, bila selisih dengan orang yang turun, semua cakap trek teruk sangat dan licin. Oleh itu, kami ambik keputusan untuk tidak meneruskan perjalanan ke puncak.. Walaupun masa tu, baru je pukul 11pagi.. Give up oiii!! Mental ok lagi.. Badan fit lagi.. Cuma tak sanggup je.. hahaha.. Bentang alas kat situ, bukak dapur, menu kami hari tu.. Nasi Goreng sardin tanpa garam, telur hancur dan air teh o.. Menu sihat kan? Padahal lupe bawak garam… Hahaha

Lama lepak kat situ, lepas tu pergi ke depan sikit untuk ambil gambar dengan pokok landmark Nuang, at least ada lah gambar dah sampai Nuang kan.. Haha.. Oh ye, adik aku Azam, Jen dan Amar teruskan ke puncak.. Diorang takpe lah bawak saka.. Memang laju je lah sampai atas kan.. Nah tengok bukti kami dah sampai Nuang walaupun bukan puncak..

Aku memang jenis sweet ngan kengkawan.. haha

Aku memang jenis sweet ngan kengkawan..

Ayu nama die ni.. 😛

Ayu jaguh renang Sungai Jelai.. haha

Betul sis tak nak teruskan ke puncak? - Pajura

Betul sis tak nak teruskan ke puncak? – Pajura

Lagii.. Ingat senang we olls nak sampai sini?

Lagii.. Ingat senang we olls nak sampai sini?

Kem Pacat

Kem Pacat

Dalam pukul 12 tengah hari, bergeraklah kami turun.. Sesungguhnya nak turun lagi mencabar.. Licin sangat-sangat.. Aku dan Fazz telah jatuh dengan bergayanya.. Berselut oii!! Memang comot giler, tak pernah hiking jadi comot macam ni  T__T (nangis).. Alhamdulillah, nasib baik jatuh tak mengalami sebarang kecederaan, kalau tak memang korang kena dukung aku lah.. haha

Nah gambar masa turun.. Tengok trek tu.. Satu penyiksaan..

Masih mampu untuk senyum 😀

Masih mampu untuk senyum 😀.. Sweet lah tu berpegangan tangan? 😜

Tinggi dan licin

Tinggi dan licin

Selepas jatuh.. Comotnye aku.. haha

Selepas jatuh.. Comotnye aku.. haha

Akhirnya setelah beberapa jam, tak ada masa nak tengok jam dah.. Sampai lah kami ke jalan simen ni.. Satu kejayaan OK!!! Adik aku Azam tu pun sampai sama ngan kitorang, giler laju.. Diorang sampai puncak wehhh, kitorang tak pun…

Mula-mula aku sorang je dah sampai..

Mula-mula aku sorang je dah sampai..

Lepas tu mereka sampai.. Beg tu mewakili Azam 😂

Lepas tu mereka sampai.. Beg tu mewakili Azam 😂

Sampai je terus bukak kasut.. Sakit kaki wehh.. Rupanye  dari jalan simen ni nak ke start point tu jauh jugak.. Seksa kaki menurun bukit tu, rasa nak guling-gulung je.. Tak nak jalan dah T__T (nangis lagi)..

Akhirnye (kali ni betul-betul akhir) sampai lah kami ke parking kereta.. Rupa-rupanya Salwa and the geng tunggu kitorang kat situ… Terharu weh T__T (nangis lagiii).. Dan tak lama lepas tu Jen dan Amar sampai.. Selamba je diorang, bak kata En Papa, Jen naik Nuang macam gi pasar je.. Kitorang ni macam nak hujung nyawa dah.. hahaha

Wajah-wajah berjaya ke puncak

Wajah-wajah berjaya ke puncak

Tahniah lah Azam@porter aku ni.. 1st time naik Nuang

Tahniah lah Azam@porter aku ni.. 1st time naik Nuang

Dah settle mandi, solat semua.. Gi makan-makan dan bergambar, lepas tu semua membawa halatuju masing-masing ke rumah… Aku sampai rumah dalam pukul 10malam kot.. Satu pengalaman yang takkan dilupakan sampai bila-bila..Thanks En Papa yang drive dari pergi sampai balik walaupun sakit kaki.. Kami tidur je sepanjang perjalanan, penat gilerr T__T (nangis lagi sekali)..

Kami yang kekenyangan dan kepenatan

Kami yang kekenyangan dan kepenatan

Gunung Nuang!!! Ko tunggu kami repeat sampai puncak bila dah habis musim hujan nanti.

Best tido kan En Papa.. haha.. Baiiii😜

Best tido kan En Papa.. Ehhh.. Jen pun sedap je tido ye.. muahaha

Sekian

Ok Baiii

About abriloving

I'm just a normal girl that love cats damn much!! haha
This entry was posted in Saya Suka Membebel, Sukan Menjana Kecergasan Minda, This is cool and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

HTML tags are not allowed.