Hai Gua Bama – Part 1


Assalamualaikumm..

Harini aku berkesempatan naik ke Gua Bama, dah lama sebenarnya aku nak naik.. Cuma tak ada orang nak bawak je.. Nak redah sendiri memang tak berani lah kan sebab tak pernah pergi langsung.. So ini adalah part 1, sebab akan ada part seterusnya nanti..

Oklah, aku story sikit pasal Gua Bama ni.. Gua Bama terletak di Kampung Relong dalam daerah Kuala Lipis, Pahang.. Senang je sebenarnya nak ke sini, kalau siapa yang biase lalu jalan Kuala Lipis – Merapoh, mesti lalu sebelah Gua Bama ni.. Berketinggian 500kaki je atau +-152meter.. Yelah, gua je pun.. Bukan Bukit atau Gunung kan.. Tapiii!! Ko rase lah tegaknya trek gua itu.. haha

Bagi aku, tempat ni memang ada potensi untuk jadi tempat riadah.. Walaupun agak mencabar sebenarnye untuk hiking kat sini.. Bayangkan korang kena panjat gua.. Batuan yang tajam, lepas hujan batu tu licin, tersilap langkah boleh terus jatuh ke bawah.. Fuhh!! Tinggi oii lubang-lubang gua tuh.. Di sarankan pakai kasut untuk climbing.. Aku tadi pakai kasut running, sungguh tak sesuai.. Kasut hiking aku lagi lah tak sesuai sebab bukan untuk kawasan berbatu nih.. Pakai Adidas Kampung paling sesuai kot.. Juga disarankan pakai glove.. Habis tangan sis calar-calar. haha

So, aku story sikit kisah pagi tadi.. Aku and geng seramai 6 orang bergerak agak lambat.. Yang join aku, Ayu, Azam, Nana, Elin and Anis..Kalau ikutkan 7orang, sorang lagi sangkut tak sempat join.. Start naik dalam pukul 8pagi bersama guide yang aku dah PM mereka kat FB.. Oh ye!! Siape nak naik boleh lah click sini link FB diorang, Gua Bama Kampung Relong. Diorang ni orang tempatan sini.. Boleh dapatkan contact diorang.. (harap dapat discount lepas ni) 😂😂😂

So, perjalanan diteruskan dengan bermula dengan tangga.. Ya, tangga yang banyak.. Musuh kami 😂😂.. Goyang kaki weh dah lama tak hiking and lari.. Dah habis tangga, rehat jap..

Mintak nyawa jap lepas naik tangga yang banyak tu.. 😂

Mintak nyawa jap lepas naik tangga yang banyak tu.. 😂

Bermulalah kami memanjat gua tu dimulai dengan tangga besi kat bawah ni..

awal-awal dah nampak susahnye kan.. haha

Awal-awal dah nampak susahnye kan.. haha

So, mendaki lah kami.. Tak ade ambik gambar sangat sebab malas nak ambik handphone dalam beg, tangan kotor sebab semalam hujan.. Trek agak basah dan tak ada tempat nak pegang sangat, ada tempat yang diorang dah pasang tali.. Pokok ade, tapi kalau salah pegang berdarah weh pegang pokok mengkuang hutan, berduri.. (Ayu cakap nama pokok tu mengkuang, aku tak tahu betul ke tak) haha.. Nanti aku check balik nama die..

Menegak camni trek die sampai atas..

Menegak camni trek die sampai atas..

Dan setelah memanjat dalam 20minit sampai lah ke view point pertama.. Teruja jap walaupun tak nampak view sangat sebab berkabus, malam sebelum tu hujan.. Nah tengok gambar ni.. Sila muntah tengok gambar yang banyak ni. 😂😂

*click gambar untuk tumbesaran 😁

Berehat.. Penat ye Nana? 😂

Berehat.. Penat ye Nana? 😂

Nampak kabus tu? and nampak genggadiskebaya sis Ayu tu??😂

Nampak kabus tu? Nampak genggadiskebaya sis Ayu tu??😂

Berenti kejap ambik gambar kat sini, lepas tu teruskan perjalanan menuju puncak.. Dalam 10minit lepastu sampai lah kami ke puncak dan disambut oleh haiwan cute ni.. Diam je die duduk situ sampai kitorang nak turun pun still kat situ.. Penjaga gua ke ape? 😂

Tak pasti jenisnape ular ni.. Tapi cantikkk

Tak pasti jenis ape ular ni.. Tapi cantikkk

So, layan je lah gambar yang berlambak nih.. Oh ye, harini aku dan Ayu pakai baju sama tanpa dirancang.. Selalu macam ni lah jodoh kuat.. Baju Gebang Hikers yang di sponsor oleh Utusan Malaysia… Thanks Wa, baru sempat rasmi harini setelah beberapa bulan berehat.. Gebang Hikers, Sengal tapi Kental. Giteww 😂😂

Ape gaya entah

Ape gaya entah

Sibuk je adik aku di situ

Sibuk je adik aku di situ

Tau tak sakit bun*** sebenarnye duduk kat situ.. Tajam weh.. haha

Tau tak sakit bun*** sebenarnye duduk kat situ.. Tajam weh.. haha

Jangan tiru aksi ini. Jangan kecam sis

Jangan tiru aksi ini. Jangan kecam sis

Jangan tiru aksi ini juga..

Jangan tiru aksi ini juga..

Ok dah turun

Ok dah turun

Gaya Gebang Hikers. haha

Gaya Gebang Hikers. haha

Bersatu dengan alam. Sama-sama hijau.. 😂😂

Bersatu dengan alam. Sama-sama hijau.. 😂😂

Mereka masih di atas

Mereka masih di atas

Ayu pulak kat atas

Ayu pulak kat atas

Muka menyesal ke ape tu Nana oii.. haha.. 😜

Muka menyesal ke ape tu Nana oii.. haha.. 😜

Yang diorang ni kemain happy..

Yang diorang ni kemain happy..

Dalam sejam lebih jugak kitorang lepak kat atas tu, bergerak lah kami turun.. Sempat singgah amik gambar lagi.. Dan sila berhati-hati masa turun.. Pijak tempat yang betul-betul jelas.. Aku jatuh tadi, nasib naik tangan pegang kuat.. Kalau tak memang ke bawah.. Fuhh.. mintak dijauhkan… Calar-calar jugak lah kaki ngan tangan.. Batu-batu tu licin dan basah.. Sila lebih berhati-hati dan teliti.. huhu

Patriotik sikit

Patriotik sikit

Background

Background

Dah sampai bawah, kitorang dibawa ke satu gua yang diorang panggil muzium.. Kat sini ada beberapa batuan yang berbentuk binatang seperti gajah dan penyu, tapi dah tak berapa jelas sebab perubahan stalagmite (sis pakar geology) hahaha.. Dan aku lupa bawak lampu, tak clear sangat lah nak tengok kan. Oh ye, ade juga lubang yang dipanggil gong.. Kalau baling batu, bunyi macam gong.. Ni gambar tempat muzium tu..

Tengah tadah taik kelawar tuh.. haha

Tengah tadah taik kelawar tuh.. Kemain kasut sis bercahaya.. haha

Cantikk

Gua

Hebat sangat lah tu angkat gua? haha

Hebat sangat lah tu angkat gua? haha

Ok lah.. Cukup lah untuk hari ini.. InshaAllah Ahad nanti nak naik lagi. Ade orang tak puas hati tak dapat join hari ni.. huhu

Sekian..

 

 

About abriloving

I'm just a normal girl that love cats damn much!! haha
This entry was posted in Saya Suka Membebel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

HTML tags are not allowed.