Kisah Kembara Berakit…

Assalamualaikumm

Ya, Aku tahu ini adalah entry basi..hehe.. Maklumlah busy sangat (kononlah)… Sebenarnya tak la busy sangat.. Hari-hari pergi keje pagi balik petang, malam penat, tido awal lah kan… Baju orang tempah pon tak berape sempat nak jahit. Mintak maaf ye kawan-kawan kalau baju korang lambat siap.. (-__-‘)

Oklah, sebenarnya Kembara Berakit ni berlaku hujung bulan empat hari tu iaitu 27 April 2014.. Nampak tak?? lama dah jadi baru nak update.. kikiki… Kembara Berakit ni jugak adalah anjuran Company yang aku duk keje sekarang, juga merupakan company aku praktikal dulu iaitu Selinsing Gold Mine Manager Sdn Bhd (full name lagi aku bagitau.. haha)

Laluan berakit pulak adalah dari Pos Betau (kawasan orang asli) sehingga ke Kuala Medang (dekat ngan tempat keje).. Kami berakit pula mengambil masa lebih kurang -+4 jam.. Penat jugak lah walaupun aku tak kayuh sangat, maklumlah aku kan pompuan, kaum yang lemah (alasan sebenarnye 🙂 ) Terima kasih lah kepada yang serakit dengan aku Azrin ngan Fizi sebab diorang rajin kayuh.. Oh ye, aku jugak serakit dengan En Bos aku, yang tak rajin sangat kayuh (jgn dia baca blog aku dah.. haha).. Dia sponsor rokok je kat pak cik juru kemudi rakit kitorang (orang asli)..

Best sangat sebab ni pengalaman pertama aku naik rakit bergerak (sebelum ni naik rakit tak bergerak je).. Sepanjang Sungai Jelai tu sangat cantik pemandangan yang dikelilingi hutan tebal dan beberapa jeram… Meh aku tunjuk gambar yang berlambak ni.. Terima kasih lagi sekali kat tuan punye iphone, Azrin sebab bagi aku ambik gambar banyak-banyak, walaupun aku ni tak reti nak ambik gambar sangat (tapi boleh la drp xde langsung kan?) hihihi.. Handphone sendiri semua masuk dalam seal plastic sebab takut basah.. Maklumlah nak duk atas air kan..

Kami jelah gegurl yg semangat nak naik rakit..

Bergambor kat alamat opis.. (Sapa nk bg hadiah boleh pakai alamat tu ye.. hahaha)

Tunggu bas lagi

Ok dah sampai Pos Betau...

Tunggu visitor pulak...

Ya.. Sebelum berakit kami banyak menunggu, tunggu bas tak sampai-sampai… Dah sampai Pos Betau, kena tunggu visitor pulak… Nasib baik sambil tunggu tu ada makan-makan.. Banyak betul makanan yang ade….

 

Bergambar dulu sebelum bermula.. Staff, Bos dan Visitor.. Merah menyala gitu...

Akhirnya!! Satu persatu rakit dilepaskan..

Ok mula berkayuh.. Bos duduk je, yang belakang tu je semangat.. huhu...

Rakit Kak Asriyah and geng (mereka jatuh berjamaah masa lalu kt jeram) huhu

Redup je kat sini.. back to nature lah katakan

Potong memotong sedang berlaku.. Laju kemain diorang nih.. Wanita besi kot.. haha

Berhenti makan.. heaven giler makan kat tepi sungai, atas rakit..

Lepak-lepak kejap lepas makan..

Race rakit.. Laju je nak memotong, dah la tak bagi signal.. huhu

Aksi lumbe haram terus berlaku..

Hai.. Macam kenal.. haha.. (ye, tu adik aku).. Dan Rizal yang naik rakit berdua je..

Saujana mata memandang.. Bila la dapat tengok camni lagi..

Kami dikelilingi pokok2 besar.. Cantik ok.. (Azrin tgh feeling.. hehe)

Pepohon merimbun atas sungai... Serius best oiii..

Azrin and Fizi.. Orang kuat rakit aku ni.. kalau diorang xde, mesti tak sampai.. Hehe

Semangat je bos kayuh.. Sampai Gombak katanye.. haha

Bila kepenatan.. Semua duduk, tinggal la pakcik juru kemudi tu je yg kayuh..

Pakcik jurukemudi yang berusia 55 tahun.. Kecik je, tapi kuat, x duduk langsung kot.

Semua turun mandi manda.. Best!!!

Aku pun turun (tempat cetek je aku berani, tak pandai berenang ok) walaupun pakai life jacket, tetap tak berani nk turun tempat dalam.. huhu

Turun jap je, lepas tu naik balik..

Kami berlima 1 rakit.. Sebab tu slow, berat kot.. hehe.. Tambah aku xlarat nk kayuh (serius sakit tangan kayuh kot)..

Akhirnya kami selamat sampai.. Alhamdullillah!!!

Dan dihidangkan kambing golek.. Sedap giler lah!!!

Akhirnya sampai juga kami ke destinasi.. Kambing golek dah menunggu masa ni (kambing peberet aku kot).. Puas hati lah makanan yang disediakan lepas penat main air.. huhu.. Sambil makan tu, ada lah acara cabutan bertuah.. Dan seperti biasa, aku tak pernah bertuah.. Sedeyyy.. Tapi ok lah ramai juru kemudi yang dapat, xkesah sangat lah tak dapat tu…

Sekian lah dulu entry yang dipenuhi gambar dari aku ni.. Dulu cadangnye nak buat part by part, tapi dah malas, sekali harung je lah aku buat.. Harap xde yang muntah lah tengok gambar berlambak ni.. huhu.. Maaf lah kalau ade gambar  yang tak clear tu, maklumlah ade gambar yg diambil dari whatapps je.. 🙂 .. Oklah, sekian dari aku, harap lain kali boleh join lagi.. Pengalaman pertama yang sangat berharga ni akan terus aku semat dalam memori otak dan blog ni..

Bye.. Assalamualaikummm..

p/s : Ni entry pecah rekod gambar paling banyak.. hhuhu

 

 

About abriloving

I'm just a normal girl that love cats damn much!! haha
This entry was posted in Ini Serius Ok, Jom Jalan2, Saya Suka Membebel, Sukan Menjana Kecergasan Minda, This is cool and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

HTML tags are not allowed.