Program Alam Sekitar (penanaman bakau) Kg Sg Durani

Assalamualaikummm…..

Hurmm.. sebenarnye, story ni lambat seminggu aku update.. Bukan pe, line slow ditambah ngan kemalasan yang maksima.. huhuhu…
Oklah.. walaupun dah terlambat seminggu, aku nak story gak kat sini.. Ceritanya macam ni, minggu lepas kami sekelas dijemput untuk ke projek menanam bakau kat Kampung Haji Durani, Sungai Besar.. Bagi aku lah, pengalaman ni sangat berharga dan sangat rugi kalau tak join aktiviti yang berfaedah ni kan? Tambah-tambah pulak bagi kitorang yang amik course alam sekitar.. hehehe

Ingatkan tak ramai yang join, sekali kitorang sampai je, tengok… Perghhh, ramai giler manusia.. Barulah aku tau rupa-rupanya, aktiviti ni anjuran kementerian pendidikan tinggi.. So, banyak university yang join.. Antaranya, UPM, UiTM, UKM, USIM, PSAS and lain2.. (aku pun lupe dah sape lagi.. hehehe).. Rupe2nye jugak, kitorang ni termasuk dalam sukarelawan university-universiti Malaysia iaitu MASKUM.. Semua sekali yang terlibat hari ti lebih kurang 900orang.. Giler ramai… Best sangat kot gi sini, Dah la dapat elaun (walaupun RM18 je) dapat baju free and yang paling penting, makan free…

MASKUM

Masa hari kejadian tu, bukan main semangat lagi.. bangun pukul 6.00pg kot, sebab kalau ikutkan kena gerak pukul 6.30pg.. Tapi paham2 je la janji melayu kan? Ingat senang ke diorang semua ni nak bangun pagi2? Hehehe.. Kitorang gerak dalam pukul 7.30 kot, sampai je kat tempat kejadian tu, semua orang dah ade, hampeh je kitorang yang paling dekat, tapi sampai paling lambat.. Yang dari jauh pun sampai awal.. ape daaaa… Buat malu je lah.. hehehe

Mula2 sampai, macam biaselah kan? Dengar ucapan-ucapan dari Dato’ yang terlibat kan? Pastu, demo cara nak tanam pokok bakau.. And then, beratur lah pulak.. Mase ni kena pakai stoking je, tak boleh pakai kasut, boleh pulak aku tertinggal stoking yang diorang bagi tu dalam beg, beg pulak dah tinggal dalam kete lecturer yang ikot sekali.. Nasib baik tak jauh, gi lah ambik dulu.. Dan terpisahlah aku dengan ‘keluarga bahagia’ aku.. nasib baik jugak ade Beyla and the gang skali ngan aku.. Tak adelah boring sangat duk belakang sekali kan?? Hehehe

Sampai je lokasi nak tanam bakau tu.. Perghhh… seram pulak aku tengok diorang redah selut sampai leher kot.. Tak sanggup aku tengok, nasib baik budak laki je yang sampai tempat dalam macam tu, budak pompuan kat tempat paras pinggang je… Yelah, jujur la aku cakap, aku tak turun pun dalam selut tu.. bukan saje gedik2 xnak turun tau, tapi aku jadi photographer tau.. huhuhu. Kebetulan pulak mase aku sampai tu, budak laki kelas aku dah siap tanam.. and aku amik camera budak nama Yen ni, maklumlah aku setakat compaq camera je, kena la pakai DSLR budak ni kan? Baru best sikit.. huhuhu

Walaupun, aku tak turun, tapi aku tetap comot seperti mereka yang turun tau.. Mula2 sampai lagi, dah kena sapu lumpur kat muka ngan Akmal and Yen, redha jela.. Diorang lagi comot kot.. Dah la masing2 xbawak baju spare… Bila budak-budak pompuan lain yang turun tu naik, diorang macam tak puas hati je tgk aku bersih.. Aku pun ape lagi, sebelum kena kutuk, baik aku offer diri kan? Offer diri untuk dipeluk oleh mereka yang comot.. hehehehe..

Oklah, dah penat aku membebel ni… Meh layan gambar kat bawah ni.. Aku tau gambar aku xde, maklumlah aku yang amik gambarnye.. Sedih la pulak.. =(

sebelum berselut

sebelum tau azab masuk lumpur... hahaha

happy and comot. =)

semua dah comot.. huhuhu

About abriloving

I'm just a normal girl that love cats damn much!! haha
This entry was posted in Class, Ini Serius Ok, Jom Jalan2 and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 comments on “Program Alam Sekitar (penanaman bakau) Kg Sg Durani

  1. eh..dapat rm 18 j ke? kitaorg dapat rm 20..hehe…~MASKUM UPM~

  2. abriloving on said:

    izati : klau ikutkan memang rm20.. tapi poly kitorang ni amik 2 hengget. ntah pe2 je..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.