Entry Puasa..

Assalamualaikummm….

Dah dekat 2 minggu umat islam berpuasa kan? Macamana dengan puasa anda? sempurnakah ia?? ade yang dah ponteng ke??

 

Aku? alhamdullillah masih penuh lagi.. nak cakap akan penuh sebulan, memang tak lah kan? Maklumlah orang pompuan ni makhluk yang disayangi.. (paham2 sudah la ye)..

 

Juadah berbuka?? Kat sini memang takde juadah yang menarik pun, hari2 nasi campur or nasik ayam je. Lauknye? ikan and ayam. tu je lah yang rotate setiap hari pun.. Kalau nak lain sikit, beli lah laksa ataupun bihun sup.. (yang ni kadang2 je, takot lapar lagi lepas berbuke.. huhu)..

 

Juadah sahur?? Kalau rajin, aku turun lah gi cafe dalam pukul 4 lebih camtu untuk beli nasik goreng atau nasik putih dan makan dengan serunding daging milik kawan2.. huhu.. Kalau malas turun, jawabnye minum nesvita bersama oat bersama2 roti ataupun biskut..

 

Bazar Ramadhan? setakat ni baru sekali je aku pergi.. Kat Parit Baru je, tu pun tak tau ape yang best.. Biase je aku tengok, kalau kat Lipis kampung halamanku, boleh la jugak beli kueh lompat tikam atau kueh2 lain yang sedap2 sikit, kat sini tak banyak pilihan kot.. Pergi pun naik prebet sapu dengan bayaran RM2 perjalanan pergi and balik…. Bosan lah bazar kat sini. ade gak bazar lain kat pekan Sabak dan Sungai Besar, tapi tu la.. Duduk ulu macam ni, mana ade transport.. =(.. waaaaaaa (sapa nak sponser kete sebijik??? dialukan ye). hahaha

 

Buka puasa kat luar? Setakat ni belum pernah lagi la, ade pun minggu lepas gi umah akak aku kat taiping.. Merasa gak la buka puasa and sahur ngan family akak anda anak2 buah aku.. Macam2 ragam diorang ni time berbuka and sahur.. Bak kate kakak aku, diorang ni kalau berbuka, tak sah kalau tak tumpah air 1 jag… huhu.. Rindu tengok anak buah makan nasik dengan mata tertutup, tapi tambah sampai 3 kali.. huhuhu.. yang sorang lagi, minum air milo ngan nestum sampai 3 cawan.. yang sorang lagi mengamuk sebab tidonye diganggu.. Lawak betul diorang ni.. (ntah2 aku mase kecik dulu lagi dasyat kot) hehehe

 

Persiapan raye?? Yayy, minggu lepas gak aku gi beli kain untuk buat baju raye ngan kakak aku.. Kat mana?? Semestinya Nagoya Textiles, memang berbaloi.. Rambang mata dowh aku tengok kain2 kat situ, ingat nak buat sepasang je, sekali terberkenan pulak lagi satu.. So, dua pasang lah jadinye.. And untuk emak aku sepasang.. Tak siap lagi kot, hari tu baru potong je, tinggal kat umah akak dulu.. dah cuti nanti baru sambung jahit, senang kan boleh jahit sendiri, xpayah membazir hantar kedai.. Kaler pilihan tahun ni purple dan biru (tak tau la nape suke sangat warna purple ni sekarang, dulu tak pun).

 

Oklah dulu buat mase ni.. selamat berpuasa dan berbuka puasa semua.. (lagi sejam dari sekarang akan masuklah waktu berbuka puasa bagi daerah Sabak Bernam dan kawasan yang sewaktu dengannya) Emak dan adik2 kat Pahang berbuka lagi awal kot.. =)…. daaaaa

About abriloving

I'm just a normal girl that love cats damn much!! haha
This entry was posted in Saya Suka Membebel, I Love My Family, Nasihat dan Pedoman and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

HTML tags are not allowed.