Tsunami at Japan

Actually aku nk story and share a little bit about big cases yang mengemparkan dunia baru-baru ni.. Ape lagi kan kalau bukan gempa bumi and tsunami yang memusnahkan sebahagian besar negara matahari terbit tersebut.. Serius memang dasyat lah bencana ni.. 1st time aku tengok kat youtube, camne dasyatnye ombak tsunami tu menelan beberapa daerah kat Jepun tu.. Risau giler lah, hopefully Malaysia ni xberlaku bencana yang dasyat camtu.. Sumpah aku x sanggup.. Seram lah, tambahan pulak hostel aku ni dekat ngan laut..

Bayangkan lah bot2 and kapal yang besar2 tu semua dibawa naik ke atas darat and beberapa ketika lepas tu, semua yang ada kat darat macam rumah, kereta and etc ditarik balik ke laut..Tsunami ni berlaku beberapa jam selepas gempa bumi yang kuat iaitu 9.0 skala richer kat situ.. Kat bawah ni aku show video yang aku amik kat youtube memaparkan semasa berlakunya gempa bumi tu yang menyebabkan bangunan seolah2 sedang menari.. Sekaligus menunjukkan betapa hebatnya teknologi mereka membina bangunan kan?? Kalau kat Malaysia lah, confirm dah runtuh bangunan tu.. yela, xde gempa bumi pun boleh runtuh kan?? hehe.. just kidding..

And kat  bawah ni pulak aku nk share picture semasa tsunami ni berlaku… Hasil  carian aku di Google..

 

 

 

 

Kalau korang nak tengok lebih lagi, search sendiri k.. Banyak sangat kalau nk letak kat sini semua.. And korang boleh pergi ke website ni. Kalau nak tengok picture before and after tsunami kat tempat2 yang lain.. Cuma slide je mouse korang ke kiri k… Check kat cni.. http://www.abc.net.au/news

Kat bawah ni pulak  aku share beberapa video yang aku amik dari youtube untuk korang saksikan sendiri betapa dasyatnye bencana ni.. Sumpah, takut giler aku tengok…

 

Ni keadaan laut selepas gempa bumi tersebut (kalau xsilap aku la, xpaham bahasa jepun) hehehe

 

Ni pulak mase tsunami menganas, seram kan? habis semua die sapu..

 

 

Ni pulak gambaran dari dekat..

 

Video last yang aku share ni menunjukkan keadaan sebelum dan selepas bencana tu.. Dasyat kan? habis semua bangunan die..

Walau camne pun rakyat jepun ni sangatlah berdisiplin.. Tabik giler kat diorang yang sanggup beratur panjang untuk ambil barang2 sumbangan dan bantuan.. Kalau kat tempat lain lah, confirm kena serbu.. Xcaye?? tengok kat bawah ni…

Picture pinjam dari blog yang best ni.. Click SINI

Setakat masa post yang ditulis oleh aku ni, jumlah kematian dan kehilangan yang dilaporkan adalah menghampiri 15,000 orang.. Kalau nak tahu info terbaru pasal bencana ni, boleh click kat SINI k

Oklah… Setakat ni dulu lah…

Oh ye.. Ade sedikit pesanan khidmat masyarakat dari aku untuk semua pembaca.. Kalau hujan, jangan mandi hujan ye, hujan asid tu.. Semua ini disebabkan Nuclear Plant kat Jepun tu kena tsunami dan telah menyebabkan berlakunya beberapa siri letupan sejak hari kejadian iaitu Jumaat yang lalu.. Harap maklum ye.. Sampaikan kat kawan2 yang lain k..

Noorainisay : Sharing is caring and loving (^__^)V

About abriloving

I'm just a normal girl that love cats damn much!! haha
This entry was posted in Ini Serius Ok, Nasihat dan Pedoman, Saya Suka Membebel, Waaa.. Nk Nangis. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

HTML tags are not allowed.